Mεγάλη άνοδο της ανεργίας βλέπει ο Στίγκλιτς

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008 13:19
UPD:13:45

Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς σημαντική επιβράδυνση και είναι πιθανόν να παραμείνει σ' αυτή την κατάσταση για αρκετό χρονικό διάστημα, διαβλέπει ο καθηγητής και νομπελίστας οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς. Προειδοποιεί παράλληλα για ενδεχόμενη μεγάλη άνοδο της ανεργίας.

Ο διάσημος οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δέχεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο -με πρωτεργάτη τον βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν- για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι καλύτερα δομημένο από το αμερικανικό, τονίζοντας παράλληλα ότι η αντίδραση της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή για όλες τις χώρες για να είναι αποτελεσματική.

Η κρίση, λέει, ήταν και προβλέψιμη και αναμενόμενη, αφού "ζούσαμε πάνω σε δανεισμένο χρήμα και δανεισμένο χρόνο και οι καταναλωτικές συνήθειες στις ΗΠΑ ήταν αδύνατο να συντηρηθούν".

Για τις τράπεζες αναρωτιέται, αφού δεν κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς το ρίσκο, γιατί πρέπει να περιμένουμε να το κάνουν στο μέλλον αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και τονίζει ότι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερες ρυθμιστιικές και ελεγκτικές δομές, κι αυτό αναζητούμε τώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα