Έντονες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν την αγορά εργασίας, όπως στήριξαν και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, προκειμένου να αποτραπεί η ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη των 15 ανήλθε στο 7,5% τον Αύγουστο, από 7,4% τον Ιούλιο, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρώπη των 27 διατηρήθηκε σταθερό τον Αύγουστο στο 6,9%.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα οδηγήσει σε διόγκωση της ανεργίας στη γηραιά ήπειρο.
Στην συνέχεια παρατίθενται οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 7,6%
* Η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τόνωση των επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα.
* Η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με παροχή κινήτρων, ενώ αντιτίθεται στην παροχή πακέτου κινήτρων διευκόλυνσης.
* Το υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατικών, και βασικός αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές του 2009, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ , ζητά μια «αψίδα προστασίας» για τις θέσεις εργασίας αλλά διαφωνεί με την προσφυγή σε περικοπές φόρων.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 5,7%
* Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τους ρυθμούς κρατικών δαπανών εν μέσω της κρίσης προκειμένου να αποτρέψει την υποχώρηση των επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένη αναφορά για τη λήψη μέτρων στην αγορά εργασίας.
* Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανειοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα απασχόλησης.
* Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Φιλ Γούλας δηλώνει ότι η αύξηση της ανεργίας επιβάλλει την άσκηση αυστηρότερων πολιτικών για τη μετανάστευση.
* Η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος νέα νομοσχέδια για τη μετανάστευση, τα οποία προβλέπουν την εφαρμογή ενός συστήματος πριμοδότησης των μεταναστών για περιορισμό των μεταναστών που εισρέουν στη χώρα. Με το συγκεκριμένο σύστημα θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για τους εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση και θα αποκλείονται οι ανειδίκευτοι εργάτες.
ΓΑΛΛΙΑ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 7,2%
* Η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή στις τράπεζες να αναδιανείμουν 22 δισ. ευρώ, που προέρχονται κυρίως από αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ελέγχονται από το κράτος, με τη μορφή δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναστέλει την επιβολή εταιρικού φόρου στις νέες επενδύσεις έως τον Ιανουάριο του 2010.
* Ο Σαρκοζί ανακοινώνει τη σύσταση δημόσιου ταμείου έως το τέλος του έτους για την ενίσχυση των επενδύσεων στην γαλλική βιομηχανία.
ΙΣΠΑΝΙΑ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 11,3% (ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ)
* Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα παροχής δημοσιονομικών κινήτρων για την κατανάλωση και τις πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ έως το 2012.
* Η κυβέρνηση έχει προβεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της για χαλάρωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας. Μεταξύ αυτών αναφέρονται σχέδια για μείωση των αδειών εργασίας, περιορισμό των αριθμών βίζας για επανένωση οικογενειών, κάλυψη των εξόδων επαναπατρισμού των άνεργων μεταναστών.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 6,3%
* Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η οικονομία υπόκειται τις επιπτώσεις από τη διαταραχή των παγκόσμιων αγορών και επιδιώκει τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας.
* Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναθεώρηση των επιπέδων απασχόλησης του δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους εντεινόμενους φόβους για τις δημόσιες δαπάνες στην αγορά εργασίας.
ΒΕΛΓΙΟ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 6,6%
* Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σχέδια διάσωσης των τραπεζών, και συγκεκριμένα της Fortis, του μεγαλύτερου εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα των θέσεων εργασίας στη χώρα.
* Ο προϋπολογισμός του 2009 περιλαμβάνει μέτρα για διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας, ενίσχυση της ευελιξίας των εργαζομένων και περικοπή του κόστους για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.
Πηγή: Reuters