Γερμανία: Σε χαμηλά 5,5 ετών ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα

Τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 11:22
UPD:11:36

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2003 βρέθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, εν μέσω εικασιών ότι ο κλάδος των εξαγωγών θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την εξασθένηση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 90,2 μονάδες από 92,9 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση του στις 91 μονάδες, κατά μέσο όρο.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών εμφάνισε απρόσμενη άνοδο στις 99,9 μονάδες από 99,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, έναντι προβλέψεων για μείωσή του στις 96,6 μονάδες.

Ο δείκτης για τις επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησε στις 81,4 μονάδες από 86,5 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, έναντι πτώσης στις 84,9 μονάδες που ανέμενε η αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιθώριο για μια νέα μείωση των επιτοκίων της και θα πρέπει να το κάνει, υπογράμμισε σήμερα ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους ¶μπεργκερ. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Σύμφωνα με τον ¶μπεργκερ, ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία είναι η πιστωτική κρίση, καθώς ο δανεισμός έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολος, ενώ η ύφεση είναι πλέον πιθανή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα