Αύξηση του overnight Libor, διεύρυνση των spreads

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 11:23

Αύξηση κατέγραψε σήμερα το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού σε δολάρια, ενώ αρκετά περιθώρια επιτοκίων σε δολάρια, ή άλλοι δείκτες που αποτελούν βαρόμετρο των πιέσεων από τις χρηματοδοτήσεις σε δολάρια και της μετατόπισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, διευρύνθηκαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες συναλλαγές σήμερα στο Λονδίνο, τα διατραπεζικά επιτόκια για overnight καταθέσεις σε δολάρια φαίνεται ότι θα κυμανθούν στα υψηλότερα επίπεδα του 0,5–0,9% σε σύγκριση τα 0,3-1,4% που επικράτησαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Οι ενδείξεις για τα καταθετικά επιτόκια τριών μηνών σε δολάρια κυμαίνονται μεταξύ 3,4–4,4%, σε σύγκριση με το 3,5-4,05% που ίσχυε το πρωί της Παρασκευής, ενώ τα επιτόκια τριών μηνών σε στερλίνες φαίνεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5,18-5,98% έναντι 5,75-5,88% την Παρασκευή.

Η τιμή κλεισίματος των διατραπεζικών επιτοκίων προσφοράς της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών (Libor) για διατραπεζικές καταθέσεις σε δολάρια διαμορφώθηκε στο 1,28155% την Παρασκευή σε σχέση το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.

Μετά την απότομη υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας, ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων δανεισμού έχει περιοριστεί, εξαιτίας των εντεινόμενων φόβων για την επερχόμενη ύφεση και των ανησυχιών για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Τα επιτόκια καταθέσεων και Libor συνιστούν ένδειξη μόνο των επιτοκίων με τα οποία οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη, καθώς χρησιμοποιούνται ως βάση για τη διαμόρφωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες.

Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου Libor τριών μηνών και των συγκρίσιμων αποδόσεων των τίτλων δημοσίου των ΗΠΑ ανήλθε στις 351 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, από 305 μονάδες βάσης που ήταν την Παρασκευή.

Το πριμ που καταβάλλεται για τις διετείς συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων έναντι των αποδόσεων κρατικών ομολόγων ΗΠΑ δύο ετών αυξήθηκε στις 121 μονάδες βάσης από 116 την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα