Κοινός άξονας συνεργασίας Ε.Ε.-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2008 10:07
UPD:11:57

Kοινό έδαφος συνεννόησης μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όσον αφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, «βλέπει» ο Λευκός Οίκος, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα έδαφος συνεννόησης πάνω σε πολλές πτυχές των προσεγγίσεών μας για την αντιμετώπιση της αναστάτωσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο σε ανακοίνωσή της.

«Συμφωνούμε με τους ευρωπαίους ηγέτες για τη σημασία που έχει να εντοπίσουμε κοινές αρχές που θα καθοδηγήσουν τις μεταρρυθμίσεις, να ορίσουμε μια διαδικασία για να εφαρμοστούν αυτές οι αρχές γρήγορα και να προχωρήσουμε με ενέργειες πάνω σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις άμεσα», προσθέτει η Περίνο.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν διευκρινίζονται οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Περίνο εξήρε επίσης τη χθεσινή δήλωση των ηγετών της Ε.Ε., στην οποία αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια συντονισμένη απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να δώσει μια γενναία ώθηση στην οικονομία της, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, για να βοηθήσει να παταχθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ανακοιώνσε χθες η Κίνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Υπάρχει η αίσθηση της ανάγκης για μια υποστηρικτική δημοσιονομική επέκταση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες αξιωματούχων της ομάδας G-20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

«Η Κίνα βρίσκεται σε μια πολύ καλή θέση για να έχει μια ισχυρή δημοσιονομική επέκταση, και αυτό είναι κάτι που συζητείται σοβαρά από τις κινεζικές αρχές», πρόσθεσε.

Συστάσεις από ΔΝΤ

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε από τους ηγέτες της Ομάδας των 20 να συζητήσουν επιπρόσθετες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον

«Επιπρόσθετες απαντήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής χρειάζεται να υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη» της συνόδου κορυφής της G20, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε επιστολή του προς τους επικεφαλής κυβερνήσεων της G20, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters.

Στην επιστολή του, ο Στρος-Καν σημειώνει επίσης ότι οι ηγέτες της G20 θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να διασφαλίσουν ότι το ΔΝΤ χρηματοδοτείται επαρκώς για να βοηθήσει στην ανακούφιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε χθεσίνή συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού υποστήριξε ότι η σύνοδος των ηγετών της G20 δεν θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή συμφωνία όμοια με αυτή του Μπρέτον Γουντς. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/08/1588632.htm

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα