Γκ. Σρέντερ: Το 2009 θα κορυφωθεί η ύφεση

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2008 11:50
UPD:12:00

Το 2009 θα κορυφωθεί η ύφεση, τονίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού παγκόσμιου πόλου για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σρέντερ τάσσεται υπέρ της επίλυσης της κρίσης με βάση έναν ανανεωμένο άξονα συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης, ενώ λέει «ναι» και στην προσέγγιση Ε.Ε.-Ρωσίας για τη δημιουργία ενός ισχυρότατου παγκόσμιου πόλου.

Όσον αφορά στην τρέχουσα οικονομική κρίση, τονίζει πως πρόκειται για κρίση των χρηματιστηριακών αγορών και εκτιμά πως «αυτό που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι να την αποσοβήσει ώστε να μην φτάσει στην πραγματική οικονομία». «Να οργανωθούν οι χρηματαγορές και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί η οικονομία», υπογραμμίζει ο πρώην καγκελάριος.

Προειδοποιεί, παρ' όλα αυτά, πως θα υπάρξει ύφεση, η οποία θα φτάσει στο απόγειό της το 2009. «Γι' αυτό πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις επενδύσεις», σημειώνει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «πολύ θετικό» το ότι υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Ο κ. Σρέντερ τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης Σαρκοζί για αναβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει ώστε η κρίση να μην κρατήσει πολύ και «να μην έχουμε πολλά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως ανεργία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα