Εξαιρετική χρονιά για τα ελληνικά κρασιά

Κορυφαία η ποιότητα της φετινής παραγωγής
Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2008 10:50
UPD:11:59

Χρονιά κορυφαίας ποιότητας για τα ελληνικά κρασιά και μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας είναι το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), ο οποίος απέκτησε νέα, ανανεωμένη διοίκηση.

Τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς το δροσερό καλοκαίρι έδωσε ώθηση στην ποιότητα της φετινής σοδειάς, παρότι ο όγκος της παραγωγής, αν και βελτιωμένoς σε σχέση με πέρσι, υστέρησε από μία κανονική παραγωγή.

Τόσο η βλαστική περίοδος, όσο και ο τρυγητός ήταν πρώιμοι φέτος, ενώ σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, οι τιμές παραγωγού για τα οινοποιήσιμα σταφύλια κινήθηκαν ανοδικά, έως πολύ ανοδικά, ιδιαίτερα στις ζώνες της Σαντορίνης και της Μαντινείας, όπου οι αποδόσεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Τα φετινά λευκά κρασιά θα έχουν υψηλές οξύτητες και ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, ενώ τα κόκκινα βαθύ χρώμα, ώριμες τανίνες, καλές οξύτητες και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΟ ανά αμπελουργική ζώνη η φετινή κατάσταση είναι:

Νεμέα: Μια ποιοτική χρονιά. Σταφύλια απολύτως υγιή, με καλά αρώματα και οξύτητες και μικρόρωγα, γεγονός που θα έχει πολύ καλή επίδραση στα χρωματικά χαρακτηριστικά των κρασιών. Οι ποιοτικότεροι αμπελώνες φέτος είναι εκείνοι που μπόρεσαν να ωφεληθούν από 2-4 αρδεύσεις. Οι τιμές σε άνοδο.

Μαντίνεια: Η χρονιά ξεκίνησε με έναν ισχυρό παγετό ( -18ο C) που οδήγησε σε περιορισμένες ποσότητες. Στη συνέχεια το ήπιο καλοκαίρι και η πρωιμότητα έφεραν άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και πολύ καλή ωριμότητα, με αποτέλεσμα τα κρασιά που παρήχθησαν να είναι πολύ αρωματικά, με πολύ καλή γευστική ισορροπία, έτσι ώστε το 2008 μπορεί να πάρει τα σκήπτρα από το 2007, που είχε χαρακτηρισθεί ως χρονιά εικοσαετίας για τη Μαντινεία.

Νάουσα: Η φετινή χρονιά στη Νάουσα χαρακτηρίστηκε από την καλοκαιρινή ανομβρία και το συνεπαγόμενο υδατικό στρες των φυτών, πράγμα που σημαίνει ότι η σωστή διαχείριση των αμπελώνων ήταν προϋπόθεση, αλλά και ικανή, να δημιουργήσει «μεγάλα» κρασιά Νάουσας.

Ραψάνη: Η άνοιξη ήταν ηπειρωτική στη Ραψάνη και το καλοκαίρι με σημαντικές διαφορές θερμοκρασίες μεταξύ μέρας και νύχτας. Το ύψος της παραγωγής κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και τα σταφύλια με πλούσιο χρώμα και υψηλά σάκχαρα.

Νησιά Αιγαίου: Πολύ καλή έως εξαιρετική ποιότητα σε Λήμνο, Πάρο, Ρόδο, Σαντορίνη. Οι προπερσινοί καύσωνες επηρέασαν τη φετινή παραγωγή ποσοτικά, καθώς επίσης ισχυροί άνεμοι αφαίρεσαν φορτίο (Σαντορίνη). Το δροσερό, όμως, καλοκαίρι έδωσε σταφύλια γεμάτα ζωντάνια και υγεία. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά. Στη Σαντορίνη έφτασαν το 1,35 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας ρεκόρ, που όμως αντισταθμίζεται αρνητικά για τους αμπελουργούς από την πολύ χαμηλή απόδοση του αμπελώνα (250 κιλά το στρέμμα).

Κρήτη: Το δροσερό καλοκαίρι οδήγησε σε πολύ καλά αποτελέσματα. ¶ριστη ποιότητα σταφυλιού, γεμάτοι αλκοολικοί βαθμοί, ικανοποιητικές οξύτητες για τα λευκά, και ίσως η καλύτερη χρονιά για τη Βηλάνα, τη λευκή ποικιλία του νησιού. Ισορροπημένη ωρίμανση στα κόκκινα, ιδιαίτερα σε αυτά των ορεινών περιοχών ή των ποτιστικών αμπελώνων, που δεν πιέστηκαν υπερβολικά από την ανομβρία, και που οδηγεί σε καλά χρωματικά και αρωματικά στοιχεία.

Αχαΐα: Οι καιρικές συνθήκες ήταν ομαλές στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, με αποτέλεσμα υγιή σταφύλια με φυσιολογική ωριμότητα και ελαφρώς χαμηλή οξύτητα (Ροδίτες). Τα κόκκινα σταφύλια της περιοχής ωρίμασαν πολύ καλά και θα δώσουν ικανοποιητικά χρώματα και πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ποσοτικά η χρονιά ήταν καλύτερη της περσινής, ενώ οι τιμές που ξεκίνησαν ανοδικά, κάμφθησαν στην συνέχεια.

Αττική - Βοιωτία - Λοκρίδα: Ευνοϊκές οι φετινές καιρικές συνθήκες, οδήγησαν σε ιδιαίτερη ικανοποιητική υγιεινή κατάσταση σταφυλιών με καλή σχέση σακχάρων - οξύτητας. Αυξημένη η παραγωγή, σε σχέση με πέρσι και επίσης ανοδικές τιμές σταφυλιού.

Εξαιρετική, επίσης, χαρακτηρίζεται η χρονιά και για τις αμπελουργικές ζώνες της Κοιλάδας Αταλάντης, της Αιγιάλειας, των Πλαγιών του Παγγαίου και των Πλαγιών Βερτίσκου, της Μαρώνειας και της Χαλκιδικής.

Η νέα διοίκηση του ΣΕΟ

Ο ¶γγελος Ρούβαλης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΕΟ. Αντιπρόεδροι του ΣΕΟ εξελέγησαν οι Γιάννης Βογιατζής και Σωτήρης Ιωάννου, γενικός γραμματέας ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, έφορος ο Γιάννης Τσέλεπος και μέλη οι Χρήστος Αναγνώστου, ¶γγελος Ιατρίδης, Βαρθολομαίος Λυραράκης, Στέλιος Μπουτάρης, Πάρις Σιγάλας και Γιώργος Τσάνταλης.

Η ανανέωση και η αντιπροσωπευτικότητα απ΄ όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας (σύμφωνα με το καινούργιο καταστατικό του Συνδέσμου, που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι) είναι ένα από τα δύο βασικά στοιχεία του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΟ.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάληψη της «σκυτάλης» από τη νεώτερη γενιά, καθώς οι κ.κ. Μπουτάρης, Λυραράκης και Χατζημιχάλης είναι γιοί των ομώνυμων γνωστών οινοποιών.

Στις βασικές προτεραιότητες του νέου διοικητικού συμβουλίου, όπως δήλωσε μετά την εκλογή του ο κ. Ρούβαλης, περιλαμβάνονται η εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα του κρασιού, η ολοκλήρωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το ελληνικό κρασί στις καινούργιες συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού, η προώθηση και προβολή, η εξυγίανση της εγχώριας οινικής αγοράς και η ανανέωση θεσμών και νομοθεσίας.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα