Συμφωνία της G20 για συντονισμένη δράση

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2008 19:27
UPD:19:39
REUTERS

Στην ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Oμάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών (G20), όπως ανακοίνωσε η Βραζιλία, η οποία ασκεί φέτος την προεδρία της G20.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 συναντήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο, προκειμένου να επεξεργαστούν προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Οι λεπτομέρειες της συντονισμένης αυτής δράσης δεν οριστικοποιήθηκαν ακόμη, διευκρίνισε, μετά το τέλος της συνόδου της G20 στο Σάο Πάολο, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μαντέγκα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία όσον αφορά προτάσεις για την ενίσχυση της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Γαλλία: «Ιμπεριαλιστικοί» οι μέθοδοι του ΔΝΤ

Στο μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πως πολλές χώρες έχουν φοβηθεί πάρα πολύ από την «ιμπεριαλιστική» προσέγγιση που εφάρμοζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα προηγούμενα δανειοδοτικά πακέτα του και εκτιμά ότι το ίδρυμα πρέπει να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις του.

Η υπουργός οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπήρχε ευρύτατη υποστήριξη για την προώθηση των χρηματοδοτήσεων για το ΔΝΤ στη σύνοδο των οικονομικών αξιωματούχων της G20 που θα συζητήσουν την χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο ο οργανισμός θα πρέπει να αλλάξει τις μεθόδους του.

«Πιστεύω ότι το ΔΝΤ της παλιάς σχολής έχει αφήσει κάποιες ουλές και εκτιμώ πως απαιτείται πραγματική δουλειά στην επικοινωνία και πιθανόν αλλαγή στις μεθόδους», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους από το Σάο Πάολο, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος της G20.

«Ορισμένες χώρες, πιστεύω μία ή δύο που είδαμε χθες στις διμερείς συναντήσεις, θυμούνται το ΔΝΤ να χρησιμοποιεί αυτή την πολύ ορθόδοξη και ιμπεριαλιστική... προσέγγιση της οικονομικής ανάλυσης ....», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα