Γ. Αλογοσκούφης: Δεν πιέζουμε κανέναν

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 01:49

Καμμία τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να ενταχθεί στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στην εκπομπή Ανατροπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

"Δεν πήραμε κανέναν από το αυτί", ανέφερε χαρακτηριστικά. Προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι όλες οι τράπεζες που έχουν συστημική σημασία θα ενταχθούν στο σχέδιο και πως θα χορηγούν επιτόκια με χαμηλότερα επιτόκια.

Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα, υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ωστόσο η κυβέρνηση έπρεπε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των καταθετών.

"Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν με λογικούς όρους στη διατραπεζική αγορά... Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ρευστότητα για πολλούς λόγους... Το ποσό των 28 δισ. ευρώ χρειάζεται προκειμένου να υπάρχει περιθώριο ρευστότητας για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία".

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία της οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, τα εισοδήματα αυξήθηκαν, τα ελλείμματα μειώθηκαν και η ανεργία παρουσίασε σημαντική πτώση.

Επισήμανε, ωστόσο, πως υπάρχουν αποκλίσεις από τον Προϋπολογισμό και πως το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας, γεγονός το οποίο απέδωσε στη "βαριά κληρονομιά των προηγούμενων ετών".

Τόνισε ακόμη ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να γίνει το καλύτερο δυνατό για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι.

"Μακάρι να είχαμε περιθώρια να κάναμε και περισσότερα", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Κληθείς να σχολιάσει τα "εσωκομματικά πυρά", ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η πολιτική δεν είναι θέμα προσώπων και πως με αυτή την οικονομική πολιτική κερδήθηκαν οι προηγούμενες εκλογές.

Υλοποιούμε κεντρική πολιτική προς όφελος της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε υπεύθυνη πολιτική και δεν αλλάζει ρότα "όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις κάτω από το βάρος των συγκυριών".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα