ΒοΕ: Σε ύφεση η βρετανική οικονομία στο τέλος του 2008

Προαναγγέλλει μειώσεις επιτοκίων
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 13:09
UPD:13:42
REUTERS/STEPHEN HIRD

Η βρετανική οικονομία εισήλθε πιθανότατα σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 και θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 2% μέχρι το 2010, εφόσον τα επιτόκια διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων της αγοράς για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συγκριμένα, στις τριμηνιαίες προβλέψεις της, η ΒοΕ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «πολύ πιο κάτω» από το 2% από τα μέσα του 2009, ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 1,8% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν το επόμενο τρίμηνο κοντά στο 3% που είναι σήμερα.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΒοΕ, η στερλίνα υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, στις 82,12 πένες ανά ευρώ.

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα επιτόκια»

«Ασφαλώς και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε το βασικό επιτόκιο αν αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο διοικητής της ΒοΕ Μέρβιν Κιγνκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για την παρουσίαση της έκθεσης. Όπως άφησε να εννοηθεί, η τράπεζα είναι έτοιμη ακόμα και να μειώσει το επιτόκιό της σε μηδενικά επίπεδα.

Επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική που του ασκήθηκε, ότι υποτίμησε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, ο Κινγκ τόνισε πως «ο κόσμος έχει αλλάξει» από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers, το Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα