Γουόλερ (Fed): Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 21:00
UPD:21:01
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο διοικητής της Federal Reserve Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα για μια δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και «πιθανώς» μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να κατρακυλά.

«Πρέπει να περάσουμε σε ένα πολύ πιο περιοριστικό περιβάλλον» και να το κάνουμε «το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γουόλερ την Πέμπτη σε διαδικτυακή μετάδοση που φιλοξενήθηκε από την Εθνική Ένωση για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την ιδέα ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού κινδυνεύει να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ο Γουόλερ τόνισε την ανάγκη να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. «Ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος στην οικονομική δραστηριότητα», είπε. Οι φόβοι για ύφεση είναι «υπερβολικοί».

Ο Γουόλερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η κεντρική τράπεζα «θα τα δώσει όλα» στη μάχη του πληθωρισμού και είχε υποστηρίξει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 26-27 Ιουλίου.

Αυτό θα ταίριαζε με την κίνηση που έκανε τον περασμένο μήνα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

Την Πέμπτη είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει μια «καλή πιθανότητα» ότι η οικονομία θα έχει μια ήπια προσγείωση -- που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσουν ύφεση.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed του Ιουνίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν προετοιμασμένοι, εάν χρειαστεί, να καταπολεμήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, αυστηροποιώντας την πολιτική ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις τελευταίες προβλέψεις τους. Αυτές οι προβλέψεις, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, βλέπουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed να αυξάνεται από 3,75% έως 4% το επόμενο έτος από τρέχον 1,5% έως 1,75%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα