Κνοτ (ΕΚΤ): Δεν γίνεται να πετύχουμε τώρα και τόνωση της οικονομίας και μείωση του πληθωρισμού

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 20:38
REUTERS/LISI NIESNER

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα συμπέσουν με ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

«Μπορεί κάλλιστα, ενώ η οικονομία επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες και τρίμηνα, θα αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε ο Κνοτ , που θεωρείται από τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. «Είναι πολύ πιθανό».

Η ανάπτυξη αποδυναμώνεται λόγω του αρνητικού σοκ προσφοράς που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Κνοτ, ο οποίος μίλησε σε ολλανδικό talk show.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα θέλατε να τονώσετε την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να μειώσετε τον πληθωρισμό», είπε. «Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση η εντολή μας είναι πολύ σαφής -- πρέπει να επιλέξουμε τη μείωση του πληθωρισμού».

Αντιμέτωπη με ρεκόρ τιμών, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για αύξηση των επιτοκίων κατά τρίμηνο αυτόν τον μήνα και σηματοδότησε μια μεγαλύτερη αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο. Είναι οι πρώτες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε περισσότερο από μια δεκαετία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα