Γουόλερ (Fed): Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 20:58
UPD:20:59
REUTERS/Brendan McDermid

Ο διοικητής της Federal Reserve, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι βλέπει τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους ως μέρος μιας προσπάθειας να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε ότι θα υποστηρίξει αυξήσεις που υπερβαίνουν το «ουδέτερο» επίπεδο που δεν θεωρούνται ούτε υποστηρικτικές ούτε περιοριστικές για την ανάπτυξη.

Οι εκτιμήσεις που δόθηκαν από τους αξιωματούχους της Fed τον Μάρτιο δείχνουν ένα ουδέτερο επίπεδο 2,5%, επομένως ο Γουόλερ βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται τουλάχιστον άλλες 2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα μάθουμε περισσότερα για το πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει τη ζήτηση και πώς εξελίσσονται οι περιορισμοί της προσφοράς», είπε σε δηλώσεις του στη Φρανκφούρτη. «Εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι πεισματικά υψηλός, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Οι δηλώσεις υποστηρίζουν το κλίμα που αντανακλάται σε λεπτά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου. Τα πρακτικά της συνάντησης ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι «μια περιοριστική στάση πολιτικής μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους για τις προοπτικές».

Επί του παρόντος, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού σε ένα εύρος μεταξύ 2,5%-2,75%. Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, η Fed πιθανότατα θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Το επιτόκιο των Fed Funds αυτή τη στιγμή ορίζεται μεταξύ 0,75% και 1%.

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες πολλές συνεδριάσεις. Ο Γουόλερ δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτή τη θέση, καθώς η Fed επιδιώκει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

«Συγκεκριμένα, δεν θα βγάλω από το τραπέζι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης έως ότου δω τον πληθωρισμό να μειώνεται πιο κοντά στο στόχο του 2%. Και, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υποστηρίζω ότι το επιτόκιο πολιτικής βρίσκεται σε επίπεδο πάνω από το ουδέτερο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την προσφορά και έτσι να βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα