Υφεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη το 2009 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Εκκληση για λήψη δραστικότερων μέτρων
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 13:02
UPD:13:05

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για δεύτερη φορά φέτος, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η οικονομία στα 30 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ θα επεκταθεί φέτος με ρυθμό της τάξεως του 1,4% και θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2009.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει επιβράδυνση της ανάπτυξης την επόμενη χρονιά στο 1,7% από 1,8% το 2008.

«Πίσω από τις προβλέψεις βρίσκεται η υπόθεση ότι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στρες που κυριαρχούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν σύντομη διάρκεια, ωστόσο θα τα ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικών αναταραχών μέχρι τα τέλη του 2009», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

Ο ΟΟΣΑ ακολουθεί το παράδειγμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προέβλεψε πρόσφατα πως οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης θα διολισθήσουν σε ύφεση την επόμενη χρονιά, καθώς ο αντίκτυπος της πιστωτικής κρίσης «περνά» και στην πραγματική οικονομία.

Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης το 2009 κατά 0,9% από αύξησή της κατά 1,4% φέτος, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% από αύξηση 0,5% το 2008.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο οργανισμός προβλέπει για την επόμενη χρονιά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%, έναντι αύξησής του κατά 1,1% φέτος, με την ανάκαμψη να αναμένεται το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα