Σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωζώνη

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 12:00
UPD:15:49
REUTERS

Σε τεχνική ύφεση εισήλθε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά μήνα στον οποίο υποχωρεί η ανάπτυξη, μετά την αντίστοιχη πτώση που είχε σημειώσει στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η τεχνική ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της ανάπτυξης. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να υποχωρεί στο 3,2% από 3,6% που ήταν το Σεπτέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση, από 2,5% το Σεπτέμβριο.

«Aδικαιολόγητος ο εφησυχασμός της ΕΚΤ»

Από τον Ιούλιο προειδοποιούσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ εφάρμοζε αντιπληθωριστική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια στο 4,25%, τα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα της επταετίας.

«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο ότι ήταν αδικαιολόγητος ο εφησυχασμός [στην Ευρώπη], γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε άλλο παρά σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιοι της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Ανουνζιάτα.

Αν και η ΕΚΤ επιμένει στη θέση της ότι η ευρωζώνη δεν πλήττεται από «πιστωτική συρρίκνωση», εμπιστευτικές πηγές δηλώνουν ότι ίσως αναγκαστεί να αναδιπλωθεί. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο κλονισμός της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο έχει οδηγήσει τις εταιρείες σε «ψαλίδισμα» των επενδυτικών τους προγραμμάτων και σε περικοπή θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, νέα μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται από τους ειδικούς το Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις το 2009. Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε φέτος η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία είχε κορυφωθεί το 2006, εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου και της ενδυνάμωσης του ευρώ, ενώ το τελικό χτύπημα έδωσε η χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε άμεση επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Πηγές: Reuters, Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα