O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν περιμένει «θαύματα» από τη σύνοδο κορυφής της G20, που θα αρχίσει απόψε στην Ουάσινγκτον, αλλά βλέπει σε αυτήν την «έναρξη μιας διαδικασίας» για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, σύμφωνα με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».
«Δεν πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον θαύματα από αυτή τη συνάντηση, που ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αλλά μάλλον να τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα», τόνισε ο Μπαρόζο.
REUTERS
«Βεβαίως, ελπίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και να ενεργήσουμε έτσι ώστε «οποιοδήποτε σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα να μπορεί να ελέγχεται», πρόσθεσε.
Διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη «είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης», ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμά επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν «άμεσα» μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας εργαλειοθήκης, όμοιας με εκείνης που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ερωτηθείσα από την ίδια εφημερίδα για τις προσδοκίες της από τη G20, η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διεξαχθούν «δύσκολες επαφές» αλλά πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις τους προσεχείς μήνες.
Στη σύνοδο της G20 της Ουάσινγκτον μετέχουν τα μέλη της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8: Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), η Ευρωπαϊκή Ενωση και 11 αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις (Αργεντινή, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία). Η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.