Σε ιδιωτικά κεφάλαια στρέφονται τώρα οι μη εισηγμένες

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 18:12

Μετά τη νέκρωση των δημόσιων εγγραφών, οι εταιρείες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν σήμερα εισηγμένες, στρέφονται στους θεσμικούς επενδυτές και στους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών για άντληση κεφαλαίων, δηλώνει η Μόνα ΝτεΦράουι, βετεράνος της Σίλικον Βάλει στο Reuters.

Οι εταιρείες που δεν πρόλαβαν να διαβούν το κατώφλι του χρηματιστηρίου στρέφονται σήμερα στις ιδιωτικές τοποθετήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ωριμάσουν και να αντλήσουν κεφάλαια από το επενδυτικό κοινό, συμπληρώνει.

Μετά τη συγχώνευση και την εξαφάνιση των εκλεκτικών επενδυτικών τραπεζών μετά το σκάσιμο της φούσκας «dotcom» στην αρχή της δεκαετίας, οι τράπεζες που επιβίωσαν επικεντρώθηκαν περισσότερο σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την ΝτεΦράουι.

«Μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. δολαρίων δεν μπορεί να κάνει πρόσκληση για δημόσια εγγραφή, καθώς πλέον απαιτείται κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 500 εκατ. ή ακόμη και 1 δισ. δολαρίων», συμπληρώνει.

Οι ιδιωτικές τοποθετήσεις είναι αυτές που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις μέχρις ότου αποκτήσουν ικανό μέγεθος για να προβούν σε δημόσια εγγραφή, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω αγορά θα εξομαλυνθεί. Ταυτόχρονα, αυτή είναι μια ευκαιρία για τους θεσμικούς επενδυτές που συχνά αποκλείονταν από τις δημόσιες εγγραφές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών να συμμετέχουν σε αυτές.

Παρότι δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά των δημόσιων εγγραφών, η ΝταΦράουι διαβεβαιώνει ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. «Εκεί είναι τα χρήματα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων θα επενδύσουν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα