Πόλσον: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα»

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 18:21

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, σκιαγράφησε με καθαρές γραμμές την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, δηλώνοντας ότι είναι «ουτοπικό» να πιστεύει κανείς ότι το σχέδιο 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της Γουόλ Στριτ θα είναι αρκετό να πνίξει τις κραυγές απόγνωσης που ακούγονται λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Δεν είναι πανάκεια για όλες τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας», τόνισε σήμερα ο κ. Πόλσον ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου.

Στην κοινή του ακρόαση με το διοικητή της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάκι, και την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων, Σέιλα Μπερ, ο κ. Πόλσον υποστήριξε ότι με την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση μπόρεσε να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για να αποτρέψει τη διάδοση νέων κλυδωνισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

«Το σχέδιο διάσωσης δεν αποσκοπούσε στην παροχή οικονομικών κινήτρων ή η ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος του ήταν η στήριξη των θεμελίων της οικονομίας μας μέσω της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε ότι θα αποκαταστήσει τις ζημίες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της σοβαρότητας της κρίσης», διαμήνυσε.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσιάστηκαν ενόπιων των νομοθετών του Κογκρέσου, οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα πιο ανήσυχοι σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης από το Υπουργείο Οικονομικών. Την περασμένη μόλις εβδομάδα, ο κ. Πόλσον ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα προβεί στην αγορά προβληματικών τίτλων από τα πιστωτικά ιδρύματα –σε αντίθεση με την αρχική αποστολή του σχεδίου- και θα επικεντρωθεί κυρίως στην απευθείας διοχέτευση κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα.

Στην προσπάθειά του να προλάβει ενδεχόμενη κριτική από τους νομοθέτες ότι οι τράπεζες αποθησαυρίζουν τα δισεκατομμύρια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που τους παρέχονται, ο κ. Πόλσον τους διαβεβαίωσε ότι «θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να αρχίσει να αποκατασταθεί ο δανεισμός». Μάλιστα, τόνισε, η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί πολύ συντομότερα τώρα, μετά την έγκριση του σχεδίου TARP από το Κογκρέσο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα