Αλλαγές στο σχέδιο των €28 δισ.

Aρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 22:38
UPD:19/11/2008 18:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγές στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές έγιναν προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις, με τις νέες ρυθμίσεις αυστηροποιείται το θέμα διάθεσης των μερισμάτων από τις τράπεζες που θα μπουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα όσα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο πρόγραμμα δεν θα δίνουν μερίσματα για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και με απόφαση του υπουργού.

Επίσης το ανώτατο όριο για τις εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι τρία χρόνια αντί για πέντε, ενώ τα ομόλογα του δημοσίου θα είναι τριετή αντί πενταετή.

Κλείνοντας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αυτές οι περιορισμένες, όπως ανέφερε, αλλαγές είναι απάντηση στη κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως ζητήθηκαν μεγάλες αλλαγές.

Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση διατύπωσε έντονες επικρίσεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος επέμεινε στις αιτιάσεις του κόμματός του περί αδιαφάνειας του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως αυτό «δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο μια γενική ευχή ότι τα λεφτά θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου «που είναι η θωράκιση και προστασία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της εργατικής τάξης και της ελληνικής οικογένειας». Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ διά της εισηγήτριάς του ¶ννας Φιλίνη και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη έκανε λόγο για «μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με το οποίο υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και κυρίως του ελληνικού λαού». Απέρριψαν επίσης τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι την ώρα που η χώρα κινδυνεύει από πτώχευση ο πρωθυπουργός απουσιάζει, ενώ συμπλήρωσε ότι όσα και να δώσει στις τράπεζες, του χρόνου θα ξαναζητήσουν και άλλα χρήματα.

Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναστείλει όλα τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών οι οποίοι, όπως ανέφερε, πλήττονται από την κρίση. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν τα τελευταία χρόνια πολλά, σε μια περίοδο κρίσης και τα υπερκέρδη τους προήρχοντο από τους οικονομικά ασθενέστερους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα