Χρ. Γκόρτσος: Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 17:58

Νέες διαβεβαιώσεις για την υγεία του τραπεζικού συστήματος έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος μιλώντας σε ημερίδα της ΕΕΤ και του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ούτε μία τράπεζα δεν έχει βρεθεί με πρόβλημα φερεγγυότητας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε πως το αυστηρό εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας με τη συνετή πολιτική στον τομέα διαχείρισης κινδύνων που ακολούθησαν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, βοήθησε στο μέγιστο ώστε οι τράπεζές μας να μην εκτεθούν στα αίτια που προκάλεσαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Σημείωσε πάντως ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πλήττεται έμμεσα από σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με τη διατραπεζική αγορά, που στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε, δεν λειτουργεί, ιδιαίτερα για περιόδους δανεισμού για μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει το σήμα για σταδιακή αποκλιμάκωση και σύγκλιση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς euribor με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για το δανεισμό των τραπεζών προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα