Στη σκιά της ύφεσης

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 00:01

Νευρικό ήταν και χθες το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην κατάθεση του Χένρι Πόλσον στο Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας έσπευσε αρχικά να υπερασπιστεί το σχέδιο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει ορατά τα αποτελέσματά του. Ολοκλήρωσε όμως την ομιλία του με την προειδοποίηση ότι το σχέδιο «δεν αποτελεί πανάκεια».

Το αποτέλεσμα ήταν το μίνι ράλι, στο οποίο επιδόθηκαν με το άνοιγμα της Wall Street οι αμερικανικοί δείκτες, να χάσει πολύ γρήγορα τη φόρα του. Τα διογκούμενα προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τον τραπεζικό τομέα, έως την αυτοκινητοβιομηχανία και την αγορά στέγης, επανήλθαν στο προσκήνιο θέτοντας σε κλοιό πιέσεων τις αμερικανικές μετοχές.

Ο S&P 500 υποχωρούσε σε νέα χαμηλά πενταετίας. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης έχει απολέσει το 42% της αξίας του και πλέον οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά του από το 1931. Απώλειες άνω του 2% παρουσίαζε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Nasdaq, ενώ ο Dow Jones πάλευε έως την τελευταία στιγμή να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη ύστερα από έντονες διακυμάνσεις οι δείκτες έκλεισαν τελικά σε θετικό έδαφος. Ο FTSEurofirst έκλεισε στις 845,37 μονάδες με κέρδη 0,95%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα