Γ. Αλογοσκούφης: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 14:53
UPD:15:13

«Στόχος μας είναι η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Η κυβέρνηση προχωρεί με συνολικό σχέδιο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία.

«Στόχος μας είναι η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, εκτιμώντας ότι με την παρέμβαση του Δημοσίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, η πιστωτική αγορά θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της και το κόστος του χρήματος θα μειωθεί.

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά όλες οι τράπεζες θα υιοθετήσουν το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα της οικονομίας και είναι προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Αλογοσκούφης: Απάντησε η Κομισιόν σε όσους διαστρέβλωναν το σχέδιο

Γ. Αλογοσκούφης: Απάντησε η Κομισιόν σε όσους διαστρέβλωναν το σχέδιο.

«Εάν επρόκειτο για ένα χαριστικό σχέδιο όπως ελέχθη από την αντιπολίτευση, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα το αποδέχονταν με ευχαρίστηση και χωρίς επιφυλάξεις. Αυτό, όμως, είναι ένα σχέδιο που βάζει στα πιστωτικά ιδρύματα συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένους περιορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

«Το σχέδιο θα εφαρμοστεί. Όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε εκείνους που επενδύουν στην άρνηση και την καταστροφολογία», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ πρόσθεσε πως με Απόφασή του καθορίζονται οι ειδικοί όροι για την εφαρμογή του σχεδίου και τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτό. Ειδικότερα, με την Απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής της ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα.

«Διευκρινίζω ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Ε.Ε., έχει τρία σκέλη. Πρώτον, τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων έως το ύψος των πέντε δισ. ευρώ. Δεύτερον, την παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τη σύναψη μεσοπρόθεσμων δανείων από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, ποσού έως 15 δισ. ευρώ. Τρίτον, την έκδοση ειδικών ομολόγων από το Δημόσιο ύψους έως οκτώ δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οκονομίας, με την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου, προβλέπεται άμεση ωφέλεια για τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το Δημόσιο θα εισπράξει από τις τράπεζες έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως. «Τα έσοδα αυτά προκύπτουν από την απόδοση 10% των προνομιούχων μετοχών και τις προμήθειες για την παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου και την έκδοση των ειδικών ομολόγων», εξήγησε.

Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη, οι οποίες, όπως τόνισε, «είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

Λ. Ζαγορίτης: Ενισχύουμε την πραγματική οικονομία

Λ. Ζαγορίτης: Ενισχύουμε την πραγματική οικονομία.

«Από τις προβλέψεις αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μεγαλύτερες αντοχές, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε, αν και παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει συνέπειες και για την ελληνική οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα