Γ. Παπανδρέου: «Όχι» στη λευκή επιταγή στις τράπεζες

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 16:59
UPD:17:13

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι λόγο για λευκή επιταγή 28 δισ.€ στις τράπεζες.

A- A A+

«Όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την για παρασκηνιακές και αδιαφανείς διαβουλεύσεις με τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι λόγο για λευκή επιταγή 28 δισ.€ στις τράπεζες και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, το νομοσχέδιο δίνει υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομίας».

«Η Επιτροπή Εποπτείας που φτιάχνετε, αφού δίνετε την λευκή επιταγή στις τράπεζες, εξαρτάται άμεσα απ’ τον υπουργό, ο οποίος θα έχει “υπό αυτόν” τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος -είναι θεσμικό ατόπημα αυτό- καθώς βεβαίως και εκπροσώπους που διορίζονται από τον ίδιο τον υπουργό.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Ανίκανη η κυβέρνηση

Γ. Παπανδρέου: Ανίκανη η κυβέρνηση.

Κανένας ανεξάρτητος φορέας, κανένας εκπρόσωπος της κοινωνίας και της παραγωγής. Παντού σκοτάδι και αδιαφάνεια για τα 28 δισ. Είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο, που επισημαίνω ξανά την αδυναμία σας να διαμορφώνετε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Δεν θέλετε τον έλεγχο της κοινωνίας. Δεν θέλετε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Δεν θέλετε διακομματικό έλεγχο», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστήριξε, το νομοσχέδιο δεν έχει τα ελάχιστα εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, διότι δεν αντιμετωπίζει, ούτε ορθά, ούτε δίκαια, τα προβλήματα και δεν έχει αξιοποιήσει την εμπειρία τόσων άλλων χωρών, που θεσμοθέτησαν μέτρα για την κρίση. Το ν/σ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως, δίνει απλώς μια λευκή επιταγή στις τράπεζες - «μία μοναδική ευκαιρία να φορτώσουν στο Δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό, ακόμα και πιθανά τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επέλεξε την πιο νεοσυντηρητική επιλογή, την οποία είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και αναιρεί –όπως σημείωσε- σήμερα ο κ. Πόλσον σήμερα αναιρεί. «Οι τράπεζες εισπράττουν και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό, χωρίς να τους εξασφαλίζετε αυτά που χρειάζονται: Δάνεια με χαμηλά επιτόκια, για να υπάρξει ανάπτυξη και ζήτηση, για να μην χαθούν και θέσεις εργασίας», παρατήρησε και παρέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε την ενίσχυση της ρευστότητας κάθε τράπεζας που αντιμετωπίζει πρόβλημα, από το Δημόσιο, μέσα από ένα Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότηση, με απαράβατο όρο η τράπεζα να δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους, με χαμηλά επιτόκια, τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και τα νοικοκυριά.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να συμμετέχει μια τράπεζα στα μέτρα αυτά -τόνισε- είναι να διαθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας. «Αν κάποια τράπεζα έχει πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων, κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη. Και αν μείνουν αδιάθετες μετοχές, τότε μπαίνει στην αύξηση το Δημόσιο, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές, συμμετέχοντας πια ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο των τραπεζών. Για να μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής των τραπεζών, ώστε να είναι υπέρ της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί και τα μεγάλα, αλλά και τα καθημερινά θέματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αντί να ασχολείστε ως κυβέρνηση με τα προβλήματα του Ελληνικού λαού, το μόνο που σας έχει απομείνει είναι να συγκαλύπτετε αλήθειες, αλήθειες που καίνε, να αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση από τα καυτά προβλήματα του Ελληνικού λαού και να επιτίθεστε στην αντιπολίτευση, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το πακέτο στήριξης των τραπεζών, εκτίμησε πως τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν θα πάνε στην πραγματική οικονομία. «Θα βοηθηθούν οι τράπεζες, θα βοηθηθούν οι εφοπλιστές, δεν θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», επεσήμανε και ζήτησε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Τα λεφτά αυτά, δεν είναι δικά σας. Τα λεφτά αυτά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δικά σας. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Και εμείς, απαιτούμε διαφάνεια, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η κυβέρνηση, μας απαντά "όχι"», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή