ΟΟΣΑ: Στο 2% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2009

Εκτίναξη ανεργίας πάνω από το 8%
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 13:52

Στο 2,0% ενδεχομένως να επιβραδυνθεί το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδος το 2009, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 8%, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της κυβέρνησης, η οποία αναμένει ρυθμό της τάξεως του 2,7%.

Η ελληνική οικονομία, η οποία αντιστοιχεί στο 2,5% περίπου της Ευρωζώνης, καταγράφει τα τελευταία χρόνια υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους της λόγω της υψηλής ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οικονομικοί δείκτες, όπως αυτός των λιανικών πωλήσεων, των νέων αυτοκινήτων, της βιομηχανικής παραγωγής και του οικονομικού κλίματος, υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομίας.

«Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει χαμηλή τα επόμενα τρίμηνα, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής αναταραχής και τις συνεπακόλουθες δύσκολες πιστωτικές συνθήκες, τη μείωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ένα πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον και την κάπως αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

Τονίζει, παράλληλα, πως η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής θα οδηγήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό κάτω από το 2,5% έως το 2010, από 4% πού ήταν τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στην ανεργία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως αυτή θα αυξηθεί, για να ξεπεράσει ελαφρώς το 8% έως τα τέλη του 2009. «Αν και συρρικνώνεται κάπως, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να παραμείνει υψηλό, κοντά στο 13,25% του ΑΕΠ», σημειώνει ο οργανισμός.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης δικαιολογείται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τις προοπτικές για αυξημένο δημοσιονομικό κόστος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον ΟΟΣΑ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα