Κινγκ: Περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 14:01

Το ενδεχόμενο τα πιστωτικά ιδρύματα να ζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, τονίζοντας ότι η «πιο επιτακτική πρόκληση» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής είναι η αποκατάσταση της ροής πιστώσεων στην οικονομία.

«Ίσως η αναδιάρθρωση κεφαλαίων να μην έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Κινγκ στην κατάθεσή του ενώπιον των νομοθετών στο Λονδίνο. «Δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η κυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στο δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη με περικοπές φόρων, διαπράττοντας τη μεγαλύτερη «προδοσία» του προϋπολογισμού μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980 με την ταυτόχρονη εκπόνηση σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών. Η Βρετανία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 17 ετών, ενώ σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται μηδενισμός των καθαρών νέων χορηγήσεων το ερχόμενο έτος.

Οι βρετανικοί όμιλοι Royal Bank of Scotland Group Plc, Lloyds TSB Group Plc και HBOS Plc έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους 37 δισ. στερλινών στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, εάν δεν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού δανεισμού ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, ενώ χαρακτήρισε την αναζωπύρωση της ανάπτυξης των πιστώσεων «ό,τι σημαντικότερο στην παρούσα φάση». Επιπλέον, τόνισε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που αναγκαστεί να μηδενίσει τα βασικά της επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα