Ευρωζώνη: Σε ιστορικά χαμηλά η μεταποίηση

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 12:23
UPD:17:39

Τις χειρότερες επιδόσεις σε διάστημα άνω των 10 ετών εμφάνισε ο τομέας της μεταποίησης στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μια γενναία μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο σχετικός δείκτης PMI του ινστιτούτου Markit υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 35,6 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα στην 11ετή ιστορία του δείκτη.

Τόσο οι οικονομολόγοι όσο και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Markit έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 36,2 μονάδες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για τη μεταποίηση Νοεμβρίου θα εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της Πέμπτης περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.

Στην Ελλάδα ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,3 μονάδες το Νοέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1999, έναντι 48,1 μονάδων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Markit.

«Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 42,3 μονάδες, χαμηλότερα από τις 48,1 μονάδες του προηγούμενου μήνα, υποδεικνύοντας σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Markit, τα στοιχεία του Νοεμβρίου είναι τα χαμηλότερα στην ιστορία της έρευνας.

ΗΠΑ: Στο ναδίρ 27 ετών ο βιομηχανικός δείκτης

Τέλος, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1981 υποχώρησε ο βιομηχανικός δείκτης ISM Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, διαμορφούμενος στις 36,2 μονάδες έναντι των 37 μονάδων που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στις 38,9 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 27,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1980.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα