Καθίζηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 19:06
UPD:19:07

Βουτιά 6% κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Τους φόβους αυτούς αναζωπύρωσαν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα για τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 6,3% υποχωρώντας στις 808,13 μονάδες.

Οι απώλειές του από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 46%.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών με τους τίτλους της Standard Chartered Bank και της UBS υποχώρησαν κατά 14,7% και 12% αντιστοίχως.

«Οι προοπτικές (για την αγορά) προδιαγράφονται πολύ δύσκολες βραχυπρόθεσμα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας και της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Χενκ Ποτς, στρατηγικός αναλυτής στην Barclays Stockbrokers.

Θεωρεί ότι η εικόνα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, έως ότου «oι επενδυτές δουν στην πράξη να καρποφορούν τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί παγκοσμίως».

«Τα πράγματα δείχνουν αρκετά άσχημα. Ο καθένας το αναγνωρίζει αυτό», επισημαίνει ο Brian Gendreau, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην ING Investment Management στη Νέα Υόρκη. «Το ερώτημα είναι σε τι έκταση αυτό έχει προεξοφληθεί από τις αγορές. Προφανώς, όχι σε όλη του την έκταση».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα