H ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 14:42
UPD:14:51

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (1-2/12/2008). Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Ανταλλαγή απόψεων με το ΔΝΤ

Θα γίνει συζήτηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης σχετικά με την τελευταία έκθεση του Ταμείου.

2. Θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση

Η συζήτηση συμπεριλαμβάνει την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ομάδας των «20» στην Ουάσιγκτον με θέμα την αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

3. Παρακολούθηση των εξελίξεων όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη

4. Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωζώνης για το πρώτο εξάμηνο του 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (11/12 Δεκεμβρίου 2008)

α) Στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη

• Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

Στις 26 Νοεμβρίου 2008 η Ε. Επιτροπή ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία της Ε.Ε.

• Έκθεση της Ε. Επιτροπής για το πετρέλαιο

Στις 17 Νοεμβρίου 2008, η Ε. Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση της σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου, σε συνέχεια της αρχικής ενδιάμεσης έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

β) Απάντηση στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση

Από την αρχή της χρηματοοικονομικής αναταραχής, η Ευρώπη έχει δράσει έγκαιρα και με συντονισμένο τρόπο, ενώ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς πρωτοβουλίες. Σκοπός ήταν να αντιμετωπιστούν αφενός οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της αναταραχής και, αφετέρου, να βελτιωθεί το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

i) Διασφάλιση της γρήγορης και συντονισμένης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2008, τα κ-μ συμφώνησαν να συντονίσουν έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους και τον εφοδιασμό τους με κεφάλαια, προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία. Επιπλέον, για τη διασφάλιση της προστασίας των καταθετών, το Συμβούλιο ECOFIN της 7ης Οκτωβρίου συμφώνησε στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Συστήματα Εγγύησης των Καταθέσεων.

ii) Περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας των αγορών

Στον τομέα της διαφάνειας, τα πιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν σημαντική πρόοδο το 2008 ως προς την δημοσιοποίηση πληροφόρησης σχετικά με την έκθεσή τους σε κινδύνους και ζημιές που απορρέουν από την κρίση. Προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

iii) Ενίσχυση των εποπτικών κανόνων, του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων και του Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου

Έχει επιτευχθεί συμφωνία επί δύο κρίσιμων εποπτικών οδηγιών, της Οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια στον τραπεζικό τομέα και της Φερεγγυότητας ΙΙ στον ασφαλιστικό τομέα. Και οι δύο οδηγίες συμβάλλουν στη βελτίωση της εποπτείας των διασυνοριακών χρηματοοικονομικών οργανισμών, με τον αυξημένο συντονισμό μεταξύ των εποπτικών αρχών επί σημαντικών αποφάσεων.

iv) Συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στη Ουάσινγκτον

Η Ε.Ε. έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έναρξη των διαβουλεύσεων σε διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Ορισμένα από τα ζητήματα που κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω βελτιώσεων σε επίπεδο G20 είναι θέματα στα οποία η Ε.Ε. έχει ήδη αναπτύξει ή αναπτύσσει κοινές θέσεις.

2. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

α) Αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD)

Θα συζητηθεί πρόταση για την τροποποίηση των Οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ σχετικά με τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Η αναθεώρηση λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και αποσκοπεί στην εξασφάλιση επαρκούς προστασίας των καταναλωτών και στη γενικότερη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

β) Φερεγγυότητα ΙΙ

Με την πρόταση που προωθεί η Ε. Επιτροπή εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο κοινοτικό ασφαλιστικό δίκαιο και το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

γ) Αναθεώρηση της Οδηγίας για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ)

Η Ε. Επιτροπή υπέβαλε στις 16 Ιουλίου 2008 προτάσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου που αφορούν τους ΟΣΕΚΑ.

δ) Αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Συστήματα Εγγυήσεως Καταθέσεων

Η Ε. Επιτροπή στις 15.10.2008 υπέβαλε πρόταση για αύξηση του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ορίου των καταθέσεων και μείωση του χρόνου για την καταβολή της αποζημίωσης στους καταθέτες

3. Φορολογία

α) Πρόταση Οδηγίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Στο ¶τυπο Συμβούλιο ECOFIN (12-13/9/2008), κατόπιν παρεμβάσεων ορισμένων Κ-Μ, η Προεδρία ζήτησε από την Ε. Επιτροπή να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ecofin του Οκτωβρίου ανάλυση σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή της μεταφοράς συγκεκριμένων υπηρεσιών ή προϊόντων από τον υψηλό στο χαμηλό συντελεστή, στον προϋπολογισμό των Κ-Μ. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin του Οκτωβρίου. Προκειμένου να αρθούν οι σχετικές επιφυλάξεις των Κ-Μ, η Προεδρία έχει υποβάλει νέα συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων που αφορούν του μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Με αυτή, περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

β) Φορολογία εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Η Ε. Επιτροπή υπέβαλε στις 15/09/08 έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση λειτουργίας της Οδηγίας 2003/48/EΚ, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2005. Βάσει των διαπιστώσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή - και προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις καθώς και η εξάλειψη των ανεπιθύμητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που έχουν εντοπισθεί – η Επιτροπή υπέβαλλε σχετική πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας.

γ) Κώδικας Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων

Ο στόχος για την εκπόνηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έχει τεθεί ήδη από το 1997 στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin, το οποίο και αποφάσισε τη σύσταση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου προκειμένου να αξιολογεί τα φορολογικά μέτρα των κ-μ που μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα αυτού. Η Ομάδα υποβάλλει τακτικές εκθέσεις προς το Συμβούλιο ECOFIN, οι οποίες καλύπτουν τις εργασίες της κατά την διάρκεια κάθε Προεδρίας του Συμβουλίου. Η έκθεση που θα τεθεί υπόψη του Συμβουλίου ECOFIN της 2/12/08 καλύπτει τη δραστηριότητα της Ομάδας κατά την διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας

4. Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2007

Θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2007, στην οποία θα βασιστεί η διαδικασία «Απαλλαγής» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη διαχειριστική ευθύνη του προϋπολογισμού έτους 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα