Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου

Συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε.
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 15:11
UPD:15:18
AΠΕ/STR

Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνουν ότι η ευελιξία αυτή θα πρέπει να έχει όρια και προσωρινό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικές του κλίματος, που επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ελλείμματα της τάξης του 6%, του 7% ή του 8% μάλλον θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Συμφώνου», τόνισε ο Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ πρόσθεσε πως, αν και είναι αναγκαία η συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει να δράσει βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών της οικονομίας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου, Βούτερ Μπος. «Ο,τι και αν αποφασίσουμε, θα πρέπει να είναι προσωρινό και να διασφαλίζει ότι οι προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ακέραιες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την ελπίδα του για έγκριση του σχεδίου της Κομισιόν, ύψους 200 δισ. ευρώ, για την ανάκαμψη της οικονομίας από τα κράτη - μέλη.

Το σχέδιο θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Το σύνολο των παρεμβάσεων, τις οποίες προωθούν οι ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ανάνηψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα συζητηθεί σήμερα στο ECOFIN, που θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Για κράτη σαν την Ελλάδα

Πρόβλημα παραμένει το κατά πόσον μπορεί να διασφαλιστεί ότι η διετής δημοσιονομική χαλάρωση που αποφασίστηκε από τα κράτη - μέλη με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα. Η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για την τόνωση της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ανασταλεί από το 2011.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας, θα συζητηθεί επίσης:

α) η πορεία των μέτρων διασφάλισης των καταθέσεων των κατοίκων των κρατών - μελών, που αποφασίστηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα κράτη - μέλη,

β) η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας,

γ) οι Οδηγίες για την κεφαλαιακή επάρκεια στον τραπεζικό τομέα και της Φερεγγυότητας ΙΙ στον ασφαλιστικό τομέα.

Οι οδηγίες συμβάλλουν στη βελτίωση της εποπτείας των διασυνοριακών χρηματοοικονομικών οργανισμών, με τον αυξημένο συντονισμό μεταξύ των εποπτικών αρχών.

Αλλη μια φορά στην ατζέντα του ECOFIN περιλαμβάνεται συζήτηση για τις αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αρθούν οι σχετικές επιφυλάξεις των κρατών - μελών, η Προεδρία έχει υποβάλει νέα συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων, που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Με αυτήν, περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα