Γερμανικές επικρίσεις κατά Κομισιόν

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 15:07
UPD:15:23

Έντονη αποδοκιμασία εξέφρασε σήμερα η Γερμανία για την καθυστέρηση της έγκρισης πακέτου κρατικών κεφαλαίων 8,2 δισ. ευρώ από την Κομισιόν με σκοπό τη διάσωση της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Γερμανίας.

«Δεν εγκρίνουμε το χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία και κυρίως την ταχύτητα της Κομισιόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πεερ Στάινμπρουκ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γερμανός υπουργός στο περιθώριο της σύσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στόχος της οποίας είναι να καθορίσει το επιθυμητό μέγεθος του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων που θα παρέχει η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε δεκτές τις επικρίσεις του κ. Στάινμπρουκ, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξει ότι μπορεί να λάβει αποφάσεις κρατικής βοήθειας εντός μόλις 24 ωρών, εφόσον όμως έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Κομισιόν άρχισε να εξετάζει την πρόταση για «ένεση» κεφαλαίων στην Commerzbank στις αρχές Νοεμβρίου, αφού είχε δεχθεί αναφορές ότι επιτόκιο που κατέβαλε η τράπεζα δεν ήταν σύμφωνο με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της γερμανικής κυβέρνησης που είχε εγκρίνει η Κομισιόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Κομισιόν εξήγησε ότι είναι χρέος της να διασφαλίσει ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης στην Ε.Ε., ούτως ώστε τα προγράμματα κρατικής βοήθειας των κρατών μελών να μην οδηγήσουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά της.

Η Commerzbank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της τράπεζας Dresdner από τον όμιλο Allianz, τον κολοσσό των ασφαλειών, ήταν η πρώτη εμπορική γερμανική τράπεζα που κατέθεσε αίτημα για κρατική αρωγή στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η Commerzbank αναφέρει ότι θα καταβάλει επιτόκιο 8,5% στην πρώτη δόση και 5,5% στη δεύτερη.

«Για να αποδώσουν τα προστατευτικά μέτρα που έχουν λάβει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα ένα σίγουρο πλαίσιο για τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ. «Διαφορετικά, αυτά τα προστατευτικά μέτρα δεν θα αξιοποιηθούν από τις τράπεζες και θα ήμαστε στο έλεος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό είναι το βασικό μας μήνυμα προς την Κομισιόν», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα