Κ. Σκρέκας: Τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ε.Ε. πώς θα πληρώνει στο εξής για το ρωσικό φυσικό αέριο

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 09:44
UPD:13:06
REUTERS/NICK OXFORD

Στο συμβούλιο υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Όπως ανέφερε, η χώρα θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Εξήγησε ακόμη ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική» τα ρωσικά αντίποινα, λόγω της άρνησης συμμόρφωσης με την απαίτηση για πληρωμή των προμηθειών σε ρούβλια, όχι μόνο πυροδότησαν άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά και σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights δημιουργούν προηγούμενο και αυξάνουν τις πιθανότητες για μονομερή τροποποίηση και άλλων συμβολαίων τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα έχει σχεδόν έναν μήνα προθεσμία για να αποφασίσει πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στη ρωσική απαίτηση, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε χθες διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom τοποθετούνται στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Mytilineos, Προμηθέας Gas του Ομίλου Κοπελούζου) τηρούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας μέχρι τότε να υπάρξει ξεκάθαρη καθοδήγηση από πλευράς Ε.Ε..

Ποιοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί προετιμάζονται για πληρωμή σε ρούβλι

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές της Gazprom, τέσσερις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και ακόμη 10 έχουν ανοίξει λογαριασμό στη Gazprombank. Η ιταλική Eni επίσης ετοιμάζεται να ανοίξει σχετικό λογαριασμό, αναφέρει το BBG. Ρεπορτάζ των Financial Times την ίδια ώρα αναφέρει επίσης πως η γερμανική εταιρεία διανομής αερίου, Uniper, η αυστριακή OMV, όπως επίσης εταιρείες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίες σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς στη Gazprombank (που σημειωτέον έχει την έδρα της στην Ελβετία) προκειμένου να ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα