Ρωσία: Γιατί κλείνει τις στρόφιγγες

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 11:03
UPD:14:12

Το επόμενο βήμα στον οικονομικό της πόλεμο με τη Δύση έκανε σήμερα η Ρωσία, «παγώνοντας» τις ροές φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, δύο χώρες που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Βουλγαρία και Πολωνία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αθετεί τα συμβόλαια, με τη Σόφια να αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «πολιτικό όπλο».

Γιατί όμως προχώρησε με αυτή την κίνηση η Ρωσία; Η κίνηση θεωρείται ως μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρωσικόυ νομίσματος, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, εξηγεί σε ανάλυσή του το BBC.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσης αρνηθεί να πληρώσουν σε ρούβλια. Για την ώρα, ωστόσο, η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι μόνες για τις οποίες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις προμήθειες.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα