Ινδονησία: Απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 08:45
UPD:08:54

Σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησε απροσδόκητα η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας για πρώτη φορά σε ένα έτος για να προστατεύσει την οικονομία από την παγκόσμια ύφεση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου μείωσαν τα επιτόκια στο 9,25% από το 9,5%, ανακοινώθηκε σήμερα από την Bank of Indonesia στην Τζακάρτα.

Η Ινδονησία μαζί με τις άλλες κεντρικές τράπεζας της Ασίας, μειώνει το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, μετά την προς τα κάτω αναθεώρησή της από την κυβέρνηση για το 2009, στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών του 4,5%. Χθες και η Bank of Thailand μείωσε τα επιτόκια της τα μέγιστα παρά ποτέ.

Στις 2 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας θα έχει ρυθμό 4,5% το επόμενο έτος, τον χαμηλότερο από το 2002, καθώς η παγκόσμια ύφεση μειώνει τη ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας μείωσε τα επιτόκιά της κατά 1,5%, ποσοστό ρεκόρ, στο 5% και σηματοδότησε και νέες μειώσει. Στις 2 Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε κατά 1% τα επιτόκια διευρύνοντας το μεγαλύτερο γύρο μειώσεων από την ύφεση του 1991.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ινδονησία αυξήθηκαν 11,7% το Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο 11,8% τον Οκτώβριο.

Τους τρεις τελευταίους μήνες η ρουπία υποχώρησε 24,3% καθιστώντας την νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 10 ασιατικών νομισμάτων που διαπραγματεύονται περισσότερο.

Σήμερα η ρουπία αναρριχήθηκε 1,3% φθάνοντας στις 11.990 έναντι του δολαρίου στη 1:14 μ.μ. στη Τζακάρτα. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο σημείωνε άνοδο 1% στο μέσον της συνεδρίασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα