CS: Προς περικοπή 5.300 θέσεων εργασίας

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 08:29
UPD:14:13

Σε περικοπές 5.300 θέσεων εργασίας, οι οποίες αποτελούν το 11% του προσωπικού της, προχωρά η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, Credit Suisse, έπειτα από ζημίες περίπου τριών δισ. φράγκων (2,5 δισ. δολ.) στους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος τριμήνου.

Οι περικοπές αφορούν κυρίως στο σκέλος επενδυτικής τραπεζικής και εκτιμάται πως θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους δύο δισ. ελβετικών φράγκων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Η Credit Suisse θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 900 εκατ. φράγκα από τις απολύσεις, κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής δεν θα αυξηθούν οι αποδοχές του για το 2008, έπειτα από καθαρές ζημίες 5,2 δισ. φράγκων που έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής φέτος η Credit Suisse.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως το χρηματιστηριακό της τμήμα εμφάνισε «σημαντικές» ζημίες προ φόρων τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, καθώς η τράπεζα περιόρισε τους κινδύνους στις αγορές που βρίθουν προκλήσεων.

Από θετικής πλευράς, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι για το Νοέμβριο μόνο, κατέγραψε συγκρατημένα κέρδη, ενώ στον τομέα της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) εξακολουθούν να σημειώνονται εισροές στοιχείων ενεργητικού.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ζημία αποτυπώθηκε τον Οκτώβριο και ήδη από το Νοέμβριο η κερδοφορία της τράπεζας πέρασε και πάλι σε θετικό έδαφος», σχολιάζει ο αναλυτής της WestLB, Τζορτζ Κέντερς.

«Ο όμιλος δεν μένει με δεμένα τα χέρια: συνεχίζει τις περικοπές κόστους. Είναι εντυπωσιακό πώς κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο ενώ όπως ανακοινώνουν καταγράφουν ήδη καθαρά κέρδη», σημειώνει.

Οι αναλυτές της Wegelin, ωστόσο, εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς: «Το κόστος αναδιάρθρωσης δεν απεικονίζεται ακόμη στα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές ζημίες του τέταρτου τριμήνου θα αγγίξουν τα 4 δισ. φράγκα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα