«Μήπως οι βρετανικές αρχές έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα The Independent.
Ακόμη και τώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 1% στο 2%, το χαμηλότερο επιτόκιο από το 1951, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ¶λιστερ Ντάρλινγκ αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο απεγνωσμένα μέτρα για αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της βρετανικής οικονομίας.
Τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα επιτόκια και η μείωση του ΦΠΑ δεν θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο κ. Ντάρλινγκ παραδέχθηκε ότι χρειάζεται μια πολιτική «δεκανίκι», με στόχο την αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Χθες το βράδυ, ο Βρετανός υπουργός ομολόγησε ότι τόσο οι περικοπές των επιτοκίων των τραπεζών όσο και η μείωση του ΦΠΑ είναι μικρότερης σημασίας από το «ξεπάγωμα» των αγορών πιστώσεων. «Πιστεύω ότι απαιτείται ένας συνδυασμός αυτών των δύο μέτρων – της εισηγητικής έκθεσης για τον προϋπολογισμό και των επιτοκίων», δήλωσε.
Τη περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της ΒοΕ, Μέρβιν Κινγκ, δήλωσε ότι η αναθέρμανση των τραπεζικών δανειοδοτήσεων είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Επικαλέστηκε τη λήψη «άμεσων μέτρων, όπως και ο κ. Ντάρλινγκ, και αρνήθηκε να προβεί σε πλήρη κρατικοποίηση.
Η απόφαση της BoE υποδηλώνει ότι το άμεσο μέλλον επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία. Η σειρά των εξαιρετικά απογοητευτικών στοιχείων των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνει ότι η βρετανική οικονομία «βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης». Εκτός από την υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των δαπανών, η εξασθένιση της στερλίνας –η οποία έφθασε χθες σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ και σε χαμηλά επταετίας έναντι του δολαρίου- έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ρόλου της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας.
Καθώς τα επιτόκια πλησιάζουν στο μηδέν, ζωηρεύουν οι συζητήσεις των παραγόντων της αγοράς για «εκτύπωση χαρτονομισμάτων» που θα δαπανηθούν για την αναχαίτιση της ύφεσης –αφήνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού «στο έλεος του». Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ότι έχει μελετήσει συγκεκριμένα μοντέλα για την τόνωση της οικονομίας μέσω των συγκεκριμένων μέτρων.
Τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο Γκόρντον Μπράουν θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα αναζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας στην Ευρωζώνη μέσω ενός «γενναιόδωρου» πακέτου δαπανών.