Γ. Προβόπουλος: Αμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 15:51
AΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί βραχυχρόνια προτεραιότητα, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης, όταν εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία, ελαττώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, διότι καθιστά εξαιρετικά αβέβαιο το μέγεθος και το χρόνο επέλευσης των αποτελεσμάτων των νομισματικών ή δημοσιονομικών παρεμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η εμπιστοσύνη έχει πληγεί όχι μόνο στον πιστωτικό, αλλά σε όλες τις περιοχές και εκφάνσεις της οικονομικής ζωής.

Όπως επισήμανε, η αύξηση της αβεβαιότητας στους κόλπους των πιστωτών πυροδοτήθηκε από την υποεκτίμηση των κινδύνων τους οποίους ενέχουν ορισμένα πιστωτικά εργαλεία, την υψηλή μόχλευση (leverage) ορισμένων τραπεζικών οργανισμών διασυνοριακής εμβέλειας και την ανεπαρκή διαφάνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών, οι οποίοι δεν αποτύπωναν πλήρως και ευκρινώς τη σύνθετη πραγματικότητα από πλευράς κινδύνων.

«Η παγκόσμια οικονομία πορεύεται σήμερα “εν μέσω θυέλλης”, αφού βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πιστωτική και μακροοικονομική κρίση των τελευταίων 70 χρόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΤτΕ, τονίζοντας πως η έξοδος από την σημερινή κρίση «δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη».

Όπως επισήμανε ο κ. Προβόπουλος, η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε βάθος χρόνου απαιτεί αναθεώρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής. «Το όλο οικοδόμημα χρειάζεται ανασυγκρότηση, για να ενισχυθούν ουσιαστικά οι λειτουργίες και οι αντοχές του», ανέφερε.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η επιδείνωση στον πιστωτικό και τον πραγματικό τομέα δεν έχει ανακοπεί. Η έξοδος από αυτήν απαιτεί ισχυρές και διεθνώς συντονισμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ώστε στον νομισματικό τομέα, να ενισχυθεί η ρευστότητα και να αποκατασταθεί ο μηχανισμός διάχυσής της, και στο δημοσιονομικό τομέα, να αυξηθούν οι στροφές των κινητήρων που ωθούν την οικονομία από την πλευρά της ζήτησης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά τόσο στην πραγματική της οικονομία όσο και στο πιστωτικό της σύστημα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος, ωστόσο, ότι η επικείμενη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου θα αποτρέψει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, «επιτρέποντας πιστωτική επέκταση σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη του ονομαστικού ΑΕΠ το 2009».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα