Δάνεια 13,4 δισ. δολ. σε General Motors και Chrysler

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 16:34

Ενδεχόμενη κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών θα οδηγούσε την αμερικανική οικονομία σε βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τη χορήγηση δανείων 13,4 δισ. δολαρίων στη General Motors Corp. και την Chrysler LLC προβλέπει το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε προ ολίγου ο Τζορτζ Μπους για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων που θα διασφαλίσει τη βιώσιμότητά τους.

Ενδεχόμενη κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών θα οδηγούσε την αμερικανική οικονομία σε βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα χρήματα θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος TARP, ενώ πρόσθετα κεφάλαια 4 δισ. δολαρίων θα λάβουν το Φεβρουάριο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης Μπους. Η «ένεση» κεφαλαίων θα διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των GM και Chrysler έως το Μάρτιο.

Σανίδα σωτηρίας είναι τα ομοσπονδιακά κεφάλαια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler μετά την ανακοίνωσή τους ότι θα «βάλουν λουκέτο» μέχρι το τέλος του έτους. Ο Μπους προχώρησε σε αντεπίθεση αφού την περασμένη εβδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν στη Γερουσία το σχέδιο διάσωσης που είχε ήδη εγκρίνει ο Λευκός Οίκος για την αποτροπή πτωχεύσεων που θα οδηγήσουν σε εκατομμύρια απολύσεις.

Υπό το ζυγό ζημιών ύψους 73 δισ. δολαρίων λειτουργεί η GM μετά το 2004, καταγράφοντας πτώση πωλήσεων 22% για το έτος, των ώρα που η Chrysler απειλείται από μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 28%, τη σοβαρότερη μείωση στον κλάδο.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, εάν οι εταιρείες δεν ορθοποδήσουν έως τις 13 Μαρτίου οι χορηγήσεις θα ανακληθούν και θα γίνουν άμεσα απαιτητές. Οι απαιτήσεις του κράτους θα έχουν προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων απαιτήσεων.

Τέλος, οι εταιρείες θα εκχωρήσουν στην κυβέρνηση τίτλους προτίμησης επί μετοχών χωρίς ψήφο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα