Κέρδη-ρεκόρ για την Total χάρη στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 11:05
UPD:11:20
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ανέφερε την Πέμπτη απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους, ενισχυμένη από την τεράστια αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είπε ότι το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα για ολόκληρο το έτος 2021 ανήλθε στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σε σύγκριση με προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρή ζημιά 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2021 να ανέλθουν στα 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η Total ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουαγιαννέ, δήλωσε σε δήλωση ότι το «πολυενεργειακό μοντέλο της εταιρείας απέδειξε την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται πλήρως το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, ιδιαίτερα στους τομείς του LNG και της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Total ανακοίνωσε επίσης τελικό μέρισμα 0,66 ευρώ (0,75 $) ανά μετοχή, ανεβάζοντας το σύνολο για το 2021 στα 2,64 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία περιέγραψε μια αύξηση στα ενδιάμεσα μερίσματα κατά 5% το 2022 και είπε ότι σχεδιάζει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές μετοχών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπερκέρδη για τις πετρελαϊκές

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, σε συνδυασμό με το ράλι της τιμής του πετρελαίου στα υψηλά επτά ετών, οδήγησε τους μεγαλύτερους γίγαντες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο να αποκομίσουν μεγάλα έσοδα.

Η βρετανική πετρελαϊκή BP ανέφερε την Τρίτη ότι τα κέρδη εκτοξεύτηκαν σε υψηλό οκταετίας, σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αντίπαλη Shell σημείωσε ετήσια έσοδα 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν καθαρά κέρδη 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος, αντίστοιχα.

Αυτό σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή από το 2020, όταν η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου άντεξε σχεδόν κάθε μέτρο για ένα δύσκολο 12μηνο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα