Νέο ράλι του φυσικού αερίου «καίει» τους καταναλωτές, πιέζει την ΕΚΤ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 11:48
UPD:11:50
REUTERS/Wolfgang Rattay

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Βραχύβια αποδείχθηκε η «ανάσα» στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Οι τιμές ακολουθούν το τελευταίο διήμερο και πάλι την ανιούσα, καθώς οι Ρώσοι κλείνουν εκ νέου τη στρόφιγγα. Όσο οι τιμές της ενέργειας παραμένουν στα ύψη τόσο θα διατηρείται και ο πληθωρισμός κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο, εξελισσόμενος σε δυσβάσταχτο βαρίδι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αναζητούν έκτακτες ή και μόνιμες λύσεις ανακούφισης από το ενεργειακό κόστος, αλλά και πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. 

Για περίπου μία εβδομάδα οι τιμές ήταν σε τροχιά αποκλιμάκωσης, χάρη σε αυξημένες ροές φυσικού αερίου. Το σκηνικό όμως ανετράπη και πάλι, καθώς μαίνεται η κρίση στις σχέσεις του Κρεμλίνου με τη Δύση για το ουκρανικό ζήτημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg οι εισροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι και πάλι περιορισμένες, ενώ εκείνες από τον αγωγό Yamal παραμένουν παγωμένες.

Traders, κυβερνήσεις και καταναλωτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στα ταμπλό των χρηματιστηρίων ενέργειας. Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ παρουσίασε σήμερα άνοδο έως και 4,1% νωρίς το πρωί, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη του στο 1,7% με την τιμή στα 78,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο ενισχύεται 3,9% στις 191 πένες ανά θερμική μονάδα.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αν και έφτσασαν σε επίπεδα - ρεκόρ τον περασμένο μήνα, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ουσιαστική λύση. Μάλιστα ειδικοί φοβούνται ότι τα αυξημένα αυτά επίπεδα δεν θα διατηρηθούν για πολύ ακόμη, αφού η ζήτηση LNG από την Aσία αυξάνεται και πάλι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν προσεγγίσει πολλούς μεγάλους εισαγωγείς της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν αμερικανικά φορτία, που προορίζονταν για ασιατικούς προορισμούς να κατευθυνθούν τελικά στη γηραιά ήπειρο σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης. Ακόμη όμως και εάν το Πεκίνο και άλλες δυνάμεις πουν το «ναι» (πράγμα αμφίβολο), θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το αμερικανικό LNG να αναπληρώσει τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου με τις οποίες προμηθεύει η Ρωσία τους Ευρωπαίους. 

 

«Καίει» ο πληθωρισμός - Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Οι τιμές ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας που έχει εκτινάξει στα ύψη τον πληθωρισμό, αφού πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 5,1%, εκπλήσσοντας δυσάρεστα όσους περίμεναν ελαφρά αποκλιμάκωση θεωρώντας ότι το 5% του Δεκεμβρίου ήταν το «ταβάνι». Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 28,6% σε ετήσια βάση. 

Για την Ελλάδα το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο με τον εναρμονισμένο δείκτη να εκτινάσσεται κατά περισσότερο από 1 μονάδα στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο. 

Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν βεβαίως στο επίκεντρο της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια μέσα, αλλά οι πιέσεις που δέχεται από τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας αυξάνονται συνεχώς. Σε πρόσφατο webinar η Capital Economics προέβλεψε πως παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό η ΕΚΤ θα αποφύγει μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022. Παρόλα αυτά ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο επιθετικά σε επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2023. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα