Όλα έτοιμα για την ομολογιακή έκδοση της Premia

Με απόδοση 2,70% - 3,10% το ΚΟΔ έως 100 εκατ.
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 10:05
UPD:10:15

Από σήμερα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η δημόσια προσφορά για το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της Premia. Στη φωτογραφία, serviced apartment της εταιρείας.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με εύρος απόδοσης 2,70% έως 3,10% ξεκινά από σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) της Premia Properties, έως του ποσού των 100 εκατ. ευρώ. Είναι το πρώτο εταιρικό ομόλογο της χρονιάς και από μια εταιρεία real estate η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά με την είσοδο νέων μετόχων, ενώ η διοίκησή της, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο, έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της με προοπτική για νέες επενδύσεις, μόνο φέτος, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Premia με χαρτοφυλάκιο σήμερα συνολικής αξίας 181 εκατ. ευρώ, έχει αιτηθεί τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Δραστηριοποιείται στοχευμένα στους κλάδους των logistics, των εμπορικών ακινήτων (big-boxes), των κτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, σχολεία, γεροκομεία κ.λπ.), αλλά και με οικιστικά στην υποκατηγορία που τώρα αναπτύσσεται, των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments).

Οι αυξήσεις μ/κ

Τα τελευταία δύο χρόνια στο μεταξύ έχει πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου. Με την πρώτη (Ιούλιος 2020) ύψους 10 εκατ. ευρώ εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Sterner Stenhus, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη. Η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 και με αυτή μέτοχος έγινε και η ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί. Η τρίτη και μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, έγινε τον Ιούλιο του 2021. Τα 47,5 εκατ. ήταν σε μετρητά και τα 27,5 εκατ. εισφορά σε ακίνητα.

Η διαδικασία του ΚΟΔ

Αναφορικά με τη διαδικασία του ΚΟΔ η τελική απόδοση και το επιτόκιο θα γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθούν στον διαδικτυακό τόπο της Εκδότριας και του Χ.Α. το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα καθορισθούν η τελική απόδοση και το επιτόκιο περιλαμβάνουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από Ειδικούς Επενδυτές, το πλήθος και το είδος Ειδικών Επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους Ιδιώτες Επενδυτές (στον βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%) και το κόστος εξυπηρέτησης της ομολογιακής έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει η Εκδότρια.

Τουλάχιστον 30% των Ομολογιών (30.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών και έως και 70% (έως και 70.000 Ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών. Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Ομολογιών, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, γ) το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Αξιοποίηση κεφαλαίων

Από τα έσοδα του ΚΟΔ, 53,9 εκατ. θα διατεθούν για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία (είτε προσθήκες, βελτιώσεις, ανακαινίσεις σε υφιστάμενα ακίνητα, είτε επενδύσεις σε υπό ανάπτυξη και νέα ακίνητα και τυχόν προσθήκες, βελτιώσεις επ’ αυτών), δικαιώματα, μετοχές ή μερίδια σε ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται με τις εν λόγω επενδύσεις. Ποσό 39,6 εκατ. (συμπεριλαμβανόμενων τόκων, εξόδων και λοιπών επιβαρύνσεων) θα διατεθεί, εφάπαξ ή σταδιακά, για την πλήρη αποπληρωμή του από 11.12.2020 δανείου της εταιρείας και 3 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Οι δαπάνες της έκδοσης εκτιμώνται σε 3,5 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα