Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει στο τέλος, για το οποίο οι ειδικοί δεν παρουσιάζουν ομοφωνία στις σχετικές εκτιμήσεις τους. Συμφωνούν όμως για ένα πράγμα, ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στα εμβόλια κατά του Covid-19.
Ανάμεσα στα εμβόλια που χορηγούνται παγκοσμίως είναι το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech και ο ρόλος του εμβολίου τους είναι ένας από τους λόγους που το CNN Business επέλεξε να χρίσει CEO της χρονιάς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Ο Μπουρλά επικράτησε μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών CEO, όπως η Λίσα Σου της AMD, ο Τζιμ Φάρλυ της Ford, ο Μάρβιν Έλισον της Lowe's, ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, ο Σούνταρ Πιτσάιτης Alphabet και το πρόσωπο της χρονιάς Έλον Μασκ της Tesla.
Ο Μπουρλά ήταν η επιλογή μας για όλα όσα έκανε η Pfizer σε μια χρονιά όπου τα εμβόλια Covid έγιναν κυρίαρχα (το εμβόλιο αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς από τη Merriam-Webster) και βοήθησε στη σταθεροποίηση της οικονομίας της Αμερικής — και ολόκληρου του κόσμου, αναφέρει το CNN Business. Αν και η Pfizer δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει αναπτύξει εμβόλιο, είναι η ηγέτης του Big Pharma, ακόμη περισσότερο από τη BioNTech, με την οποία συνεργάζεται, ή την ανταγωνιστική εταιρεία της Moderna, εξηγεί το CNN.
«Η Pfizer έκανε πολύ καλό [για] την ανθρωπότητα και είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι για αυτό», είπε ο Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Όχι μόνο μπορέσαμε να σώσουμε τόσες πολλές ζωές... αλλά απολαμβάνουμε υψηλά επίπεδα εταιρικής φήμης αυτή τη στιγμή. Οι κόσμος μας συμπαθεί», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον και τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, ο Μπουρλά είπε ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο της Pfizer θα ελέγχει την Όμικρον «αρκετά καλά», ειδικά εάν οι άνθρωποι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό η Pfizer να χρειαστεί να λανσάρει ένα νέο εμβόλιο για να στοχεύσει συγκεκριμένα την Όμικρον ή οποιεσδήποτε άλλες μελλοντικές παραλλαγές.
Χαρακτηρίζοντας επίσης κυνικούς όσους υποστηρίζουν ότι η Pfizer προσπαθεί απλώς να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το εμβόλιο, ο Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία χρεώνει τις φτωχότερες, τις αναπτυσσόμενες χώρες λιγότερο για το εμβόλιο από ό,τι στις πιο πλούσιες χώρες. Αλλά το κόστος δεν είναι η μόνη πρόκληση, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ορισμένες χώρες, όπως αυτές σε απομακρυσμένα μέρη της Αφρικής, «στερούνται βασικών υποδομών».
naftemporiki.gr