Ελ-Εριάν: «Ιστορικό λάθος» της Fed να χαρακτηρίσει τον πληθωρισμό «παροδικό»

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 14:18
UPD:14:20
REUTERS/FRED PROUSER

Το να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό «παροδικό» ήταν ίσως η «χειρότερη ιστορικά κίνηση» για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Οικονομικό Σύμβουλο της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού είναι πιθανώς ο χειρότερος χαρακτηρισμός για τον πληθωρισμό στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πιθανότητα λάθους πολιτικής», δήλωσε στο CBS.

«Έτσι, η Fed πρέπει γρήγορα, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, να ανακτήσει τον έλεγχο της αφήγησης για τον πληθωρισμό και να ανακτήσει τη δική της αξιοπιστία», πρόσθεσε. «Διαφορετικά, θα γίνει κινητήριος δύναμη των υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Τα σχόλια του Ελ-Εριάν ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια ευρεία μέτρηση του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 6,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Νοέμβριο.

Αν και ο αριθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες της Wall Street, εξακολουθούσε να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κίνηση 12 μηνών από το 1982, όταν οι ΗΠΑ πάλευαν με τον χειρότερο πληθωρισμό που είχαν δει ποτέ. Ακόμη και με την απομάκρυνση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,9%, που ήταν το μεγαλύτερο κέρδος τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν δηλώσει εδώ και καιρό ότι περίμεναν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν «παροδική», καθώς καθοδηγείται από παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού και της ζήτησης που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε πρόσφατα ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η λέξη, καθώς τείνει να προκαλεί σύγχυση στο κοινό.

Ο Ελ Ειράν είπε ότι η αναγνώριση της Fed ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν υποχωρούν είναι απαραίτητη για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων πολιτικής. «Εάν προλάβουν τώρα, αν είναι ειλικρινείς για το λάθος τους και κάνουν βήματα τώρα, μπορούν ακόμα να ανακτήσουν τον έλεγχο του», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα