Πήραν «φωτιά» οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία - Απλώνει το «δίχτυ» έναντι της ακρίβειας

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 14:48
UPD:14:51
REUTERS/Adnan Abidi

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναδεικνύεται στον μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός καλπάζει και τα καμπανάκια πληθαίνουν, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών- ειδικά στην ενέργεια. 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αποκαλύπτουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, έρχονται από το μέτωπο της βιομηχανίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία έκανε «άλμα» 33,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί δε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε μηνιαία  βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι μείωσης της τάξης του 1,3% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Οι αυξήσεις στις τιμές εισαγωγών της βιομηχανίας τείνουν να «περνούν» λίγους μήνες αργότερα και στους καταναλωτές.   

 

Η εικόνα στο 12μηνο

 

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,7% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ο δείκτης μετράει τις μεταβολές των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων και μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες - επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.

 

Νέα μέτρα στήριξης με το βλέμμα στον πληθωρισμό 

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σήμερα δεν απέκλεισε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη να σπάει το φράγμα και του 5%.

«Επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να δούμε μπροστά το "5" (σ.σ. στο ποσοστό), όταν σε άλλες χώρες βλέπουμε ποσοστά 7 και 8%. Είναι εξωγενές πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αναγνώρισε παράλληλα πως το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β' τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β' τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,8%. Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα κατά 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα