Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ έκρινε σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να μιλάει για «προσωρινό πληθωρισμό» στις ΗΠΑ, όπως επαναλάμβανε εδώ και μήνες.
Μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών, ο Πάουελ είπε ότι «μάλλον ήρθε η στιγμή να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη» και ότι «οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού αυξήθηκαν».
Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πάουελ, δεδομένου ότι επί μήνες η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
Όμως καθώς η αύξηση του πληθωρισμού επιταχύνθηκε αυτό το φθινόπωρο, φτάνοντας σε ρυθμό ρεκόρ, τα στελέχη της Fed άρχισαν να μιλούν για μια τάση πιο μόνιμη, σε ορισμένους τομείς, απ’ όσο εκτιμούσαν αρχικά.
Η αύξηση των τιμών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια.
«Σε αυτό το στάδιο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες και, κατά την άποψή μου, είναι πρόσφορο να εξετάσουμε τον τερματισμό, λίγους μήνες νωρίτερα (απ’ ότι προβλεπόταν), της μείωσης της αγοράς ομολόγων» που είχε ήδη ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.
Με το ρυθμό μείωσης που προβλεπόταν τον Νοέμβριο, η αγορά ομολόγων θα τερματιζόταν στα τέλη Ιουνίου 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του εργαλείου που χρησιμοποιεί συνήθως η Fed για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Λόγω της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα συνέχιζε μέχρι τώρα να στηρίζει την οικονομία, ώστε να μην «τιμωρήσει» την αγορά εργασίας, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από την κρίση.
Ο Πάουελ είπε επίσης ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου «θα έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη νέα παραλλαγή» του κορωνοϊού, την Όμικρον. Η εμφάνιση της παραλλαγής αυτής ενδέχεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει την αγορά εργασίας, περιπλέκοντας το έργο της Fed. «Για την ώρα, είναι ένας κίνδυνος, δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις μας», επισήμανε.
Πηγή: ΑΜΠΕ