Ελ-Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της λόγω του αφηγήματος για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 16:45
UPD:16:46
REUTERS/JASON REED

Η Federal Reserve χάνει την αξιοπιστία της λόγω της μακροχρόνιας άποψής της ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz.

«Πιστεύω ότι η Fed χάνει την αξιοπιστία της», δήλωσε ο Ελ-Εριάν τη Δευτέρα. «Έχω υποστηρίξει ότι είναι πραγματικά σημαντικό να αποκατασταθεί μια αξιόπιστη φωνή για τον πληθωρισμό και αυτό έχει τεράστιες θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις». Υποστήριξε ότι η στάση της Fed για τον πληθωρισμό αποδυνάμωσε τη μελλοντική καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας και υπονόμευσε την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

«Λοιπόν, είναι ένα μεγάλο θέμα και ελπίζω ότι η Fed θα καλύψει τις εξελίξεις στο έδαφος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει ότι οι συνθήκες πληθωρισμού θα επιμείνουν «κατά το επόμενο έτος» και παραδέχθηκε ότι είναι «απογοητευτικό» το γεγονός ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Η Fed έχει εμμείνει σε μεγάλο βαθμό στα μηνύματά της, ωστόσο, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία του κορωνοϊού και αυτά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα παρέλθουν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καλύπτει προϊόντα που κυμαίνονται από τη βενζίνη και την υγειονομική περίθαλψη έως τα παντοπωλεία και τα ενοίκια, αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στις 10 Νοεμβρίου, σημαντικά υψηλότερα από τις προσδοκίες. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 6,2% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 1990.

«Δεν είναι παροδικό»

«Βρισκόμαστε σε αυτή τη μετάβαση των κεντρικών τραπεζών που χαρακτηρίζουν εσφαλμένα τον πληθωρισμό. Η επαναλαμβανόμενη αφήγηση: «Είναι παροδικό, είναι παροδικό, είναι παροδικό.» Δεν είναι παροδικό», υπογράμμισε ο Ελ-Εριάν προειδοποιώντας ότι η Fed κινδύνευε να κάνει ένα μεγάλο λάθος πολιτικής.

«Έχουμε άφθονα στοιχεία ότι συμβαίνουν αλλαγές συμπεριφοράς», είπε ο Ελ-Εριάν. «Οι εταιρείες χρεώνουν υψηλότερες τιμές και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Οι διακοπές εφοδιασμού διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενε κανείς. Οι καταναλωτές προωθούν τις αγορές τους για να αποφύγουν προβλήματα στην πορεία — αυτό φυσικά ασκεί πίεση στον πληθωρισμό. Και μετά αλλάζουν οι μισθολογικές συμπεριφορές».

«Έτσι, αν κοιτάξετε το υποκείμενο στοιχείο συμπεριφοράς που οδηγεί στον πληθωρισμό, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι αυτό  θα διαρκέσει για ένα διάστημα. Και αυτό είναι ακόμη πριν μιλήσετε για τις διαταραχές λόγω Covid», πρόσθεσε.

Ο Ελ-Εριάν ανέφερε την επαναφορά των περιορισμών στη δημόσια υγεία και το κλείσιμο των λιμανιών σε μεγάλες κατασκευαστικές χώρες, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, ως παραδείγματα διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η καταλληλότερη απάντηση από τη Fed, ο Ελ-Εριάν είπε: «Για να επιταχυνθεί, τον Δεκέμβριο».

Η Fed δήλωσε στις 3 Νοεμβρίου ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων «αργότερα αυτόν τον μήνα». Η διαδικασία θα έχει μειώσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα - 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια - από τα τρέχοντα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα που αγοράζει η Fed.

«Και δεύτερον, ξεκινήστε να κάνετε αυτό που κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας… που είναι να αρχίσετε να προετοιμάζετε τους ανθρώπους για υψηλότερα επιτόκια», είπε, αναφέροντας παρόμοια βήματα που έχουν λάβει κεντρικές τράπεζες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία, μεταξύ πολλών άλλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα