Ενεργειακή κρίση: Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος - Στήριξη και στις επιχειρήσεις

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 09:34
UPD:14:39
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση σε ανασχεδιασμό των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημείωσε παράλληλα ότι θα στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. 

Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για όλα τα νοικοκυριά. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς ήταν στα 9 ευρώ, ενώ για τον Οκτώβριο είχε ανέβει στα 18 ευρώ.

Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο 

Επιπλέον αποφασίστηκε η αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης του δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως είπε ο υπουργός ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικές μεγαβατώρες τον μήνα θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.

Πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις

Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Αναστέλλεται για 5 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφελείας για επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης
  • ​Βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης 
  • Λοιπές χρήσεις μέσης τάσης

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που επανεξετάζει σε μηνιαία βάση τις εξελίξεις στην αγορά και αναπροσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Η αύξηση της επιδότησης κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα έχουν σπάσει το «φράγμα» των 200 ευρώ/MWh, κινούνται δηλαδή σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκονταν όταν άρχισε να εξυφαίνεται το δίχτυ προστασίας στις αρχές του φθινοπώρου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

Την Πέμπτη ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία 90 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. 

Η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί την Παρασκευή, ενώ η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή των αιτήσεων για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους θα ανοίξει το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα