Market Beat: Η επιβάρυνση στο διεθνές κλίμα απειλεί την διεκδίκηση υψηλότερων αποτιμήσεων

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 09:13
UPD:09:17
  • Διέκοψαν την άνοδο τους τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χθες που η Αθήνα εμφάνισε οριακή πτώση -0,08% με τον ΓΔ να διατηρεί τιμή ψηλότερα από τις 920 μονάδες παρά το +1,6% της Δευτέρας.
  • Επιστροφή της ανόδου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού που με κέρδη στο ξεκίνημα των ασιατικών συναλλαγών +1% έφθασε σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 84,97 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ανήλθαν στο ανώτατο όριο μιας εβδομάδας στα 85,35 δολάρια.
  • Οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 13,5% από έτος σε έτος έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και προειδοποιούν για πίεση που κατευθύνεται προς τις αλυσίδες εφοδιασμού και στους καταναλωτές παγκόσμια.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν περισσότερο από -0,30% στις πρωινές συναλλαγές. Ενώ τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ που αναμένονται στις 15:30 δική μας ώρα  εκτιμάται πως θα δείξουν ότι οι τιμές καλπάζουν υψηλότερα κατά 5,8% από έτος σε έτος και ακόμη και οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, Neel Kashkari και Mary Daly, παραδέχθηκαν ότι είναι πιο “καυτός” πολύ περισσότερο από όσο περίμεναν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε στάση αναμονής πριν την ανακοίνωση σημαντικών δεδομένων για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οι επενδυτές από χθες αποφάσισαν να διακόψουν την άνοδο που στήριξε η διάθεση για ρίσκο μετά τις αποφάσεις των τριών μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών του Δυτικού κόσμου. Αποφάσισαν ήπιες κινήσεις για τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής που είχε προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει άφθονη ρευστότητα στις αγορές αξιών. Η Αθήνα μετά από την εκτίναξη της Δευτέρας, κατέληξε με σφικτή διακύμανση στο -0,08% του ΓΔ. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, για μια αγορά που σε ανάλογες περιπτώσεις… βούλιαζε. Ωστόσο σήμερα το διεθνές κλίμα θα έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της επενδυτικής διάθεσης. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν επιστρέψει και διαρκώς μεγαλώνουν από διάφορα στοιχεία που δημοσιεύονται. Όπως η άνοδος των τιμών στις πύλες των κινεζικών εργοστασίων που θα περάσουν σταδιακά στις τιμές καταναλωτή.

Μετά από την υπέρβαση των 915 ήταν πολύ πιθανό όπως συνήθιζε η εγχώρια επενδυτική κοινότητα να ξεσπάσουν πιέσεις που θα αναιρούσαν τουλάχιστον την όποια διάθεση για ρίσκο σε εκείνους που ξυπνάνε κατόπιν εορτής από τα άλματα. Γιατί όπως συνήθιζαν να γράφουν οι χρηματιστηριακοί ρεπόρτερ, τα θαύματα κρατούσαν λίγο στην Αθήνα. Χθες όμως, η συνέχεια από ένα άλμα απρόσμενο για τους περισσότερους, ήταν μια οριακή πτώση που άνοιξε το παράθυρο της αισιοδοξίας με ταύτιση προσδοκιών από πολλούς εγχώριους αναλυτές για τις 930 μονάδες.  Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα τεχνικά δεδομένα για τον μέσο όρο: “Η υπέρβαση των 915 μονάδων του ΓΔ συνιστά σημαντική εξέλιξη, πυροδοτώντας το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ενδεχόμενο να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης που έχει προηγηθεί. Επόμενος στόχος η υπέρβαση των 923 μονάδων”. Η Beta Sec. σημειώνει: “Το momentum μπορεί να αφυπνίσει και την υπόλοιπη Αγορά και να επεκταθεί το ράλι πάνω από τις 930 μονάδες. Οι όγκοι συναλλαγών είναι υποστηρικτικοί και υπάρχει αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου”.

Οι θεσμικοί που το έχουν ρίξει στις τοποθετήσεις κεφαλαίων σε μετοχές εκτός της ομάδας των κλασικών πρωταγωνιστών, δεν θεωρούνται ανόητοι. Ούτε τα πήραν κάτω από το τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση οι αναλυτές της JP Morgan που στηρίζουν την ανάπτυξη θέσεων στα ελληνικά ομόλογα. Θεωρώντας πως υπάρχει υστέρηση στην αντίδραση των ελληνικών ομολόγων έναντι των υπολοίπων της ευρωζώνης. Αυτή θα καλυφθεί αργά ή γρήγορα, προσφέροντας κέρδη στην εταιρία. Κάτι ανάλογο μπορεί να κινεί τους επενδυτές στο χρηματιστήριο. Αν και θα ήταν λάθος να μην αναγνωρίσουμε τις κινήσεις που οφείλονται στην προεξόφληση των αλλαγών που θα γίνουν, ή όσων δεν θα γίνουν, κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών της ΜSCI.

Η ΔΕΗ συντροφιά με τις ΤΕΝΕΡΓ ΕΧΑΕ ΟΛΠ ΕΛΧΑ, παρέμεινε στην πρώτη πεντάδα των ανοδικών blue chip, με κέρδη από +2% και άνω. Για πολλούς, λόγω της επικείμενης αναβάθμισης στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International. Δηλαδή η είσοδος της θεωρείται απόρροια της ΑΜΚ που της έδωσε την τρέχουσα δυναμική. Έτσι διατηρήθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών με ημερήσιο τζίρο εκτός πακέτων 21,4 εκατ. ευρώ το 27,58% από τα 77,6 εκατ. του συνολικού.

Αντίθετα στις Τράπεζες, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι θεσμικοί ήξεραν τη ζητούσαν. Μια αποκατάσταση των ασυμμετριών της ΑΛΦΑ έναντι των υπολοίπων του κλάδου και του 25άρη, με ταυτόχρονη ενθυλάκωση των κερδών από την πρόσφατη άνοδο των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ. Για αυτό δεν εμφάνισε απώλειες η ΑΛΦΑ και βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα των καθοδικών blue chip οι άλλες δυο. Για τους προσεκτικούς επενδυτές αξίζει να σημειώσουμε  ότι ο ΔΤΡ, εμφάνισε το κατώτερό του για τη συνεδρίαση την τελευταία ώρα, ενώ ο ΓΔ στις 11:09 δηλαδή στο πρ

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Πτώση στη Wall Street καθώς οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, o δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία πληθωρισμού του Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,31% ή 112,24 μονάδες στις 36.319,98, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,35% στις 4.685,25 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,60% στις 15.886,54 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Honeywell (+1%) και Nike (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-3,1%) και Caterpillar (-2,2%).

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς προσπάθησαν να περιορίσουν τις πιέσεις στη Wall Street. Μέχρι σήμερα το 81% των εταιρειών έχει γνωστοποιήσει καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη και το 76% καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,7% και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,44% και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1596 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Αναπάντεχη άνοδο σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, λόγω των προσδοκιών ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αμβλυνθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με το Reuters, το οικονομικό ινστιτούτο ZEW ενημέρωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 31,7 μονάδες από 22,3 τον Οκτώβριο. Καθώς το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται στραμμένο στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και οι αγορές μετοχών υποχώρησαν.

O πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε -0,19% στις 482,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,36% στις 7.274,04 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,04% στις 16.040,47 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,06% στις 7.043,27 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε κατά -0,97% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο +0,05%.

Επίσης για δεύτερο διαδοχικό μήνα υποχώρησαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας πτώση 0,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας στα 112,3 δις ευρώ, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για μη μεταβολή του όγκου εξαγωγών. Όπως ενημέρωσε η Destatis, οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1% επίσης σε μηνιαία βάση, στα 99,2 δισ. ευρώ και ήταν πιο αδύναμες από την πρόβλεψη για ενίσχυση 0,6%.

ΧΑ

Στενή διακύμανση με ρευστοποιήσεις στο φινάλε και συσσώρευση -0,08% στις 920,5 μονάδες 

  • Αποτύπωσαν τη διάθεση να αναιρέσουν τα πεπραγμένα της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αλλά σαφώς πτωτικά άνοιξε η Wall Street με απώλειες στο πρώτο ημίωρο της τάξης του -0,30%.
  • Ο τζίρος εδώ, ξεπερνώντας τα 77,6 εκατ. ευρώ ήταν ελαφρά μικρότερος από της Δευτέρας  αλλά πολύ μεγαλύτερος από  τα 58 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 919,2 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας από το πρώτο 40λεπτο.
  • Υπήρξε κίνηση διαρκούς ταλάντωσης μετά την πρώτη ώρα ανάμεσα στις 923,7 και τις 919,2 μονάδες με ένα τίναγμα στη μέση της μέρας ώστε στις 15:41 εμφανίστηκαν πάλι τιμές άνω των 923 μονάδων (923,47) και μετά  ξεκίνησε μια πτώση με διάρκεια ως την κατάληξη της δημοπρασίας για τον ορισμό τιμής κλεισίματος σε μετοχές και δείκτες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 17:00 στις 922,85 για να κλείσει με τις δημοπρασίες  στις 920,52.
  • Η ισορροπία στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά, υπογράμμισε τη βάση της σημερινής συσσώρευσης, αλλά και στον FTSE25 υπερτερούσαν οι πτωτικές 12 έναντι 11 ανοδικών

Στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως πτωτικά αλλά τα ευρωπαϊκά κυρίως ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν καθοδική αποφασιστικά και πιθανά, αυτό να επηρέασε τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό, σε θετικό πεδίο και με τις δημοπρασίες ήρθε η οριακά πτωτική μεταβολή.

 Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 11:09 και το κατώτερο μέρας, εισήχθησαν εντολές αγοράς και ο ΓΔ από τις 919,2 μονάδες ανηφόρησε ως τις 923,47 σε τεσσερσήμισι ώρες. Έχοντας ωστόσο από τις 10:35 χτυπήσει, στις 923,67 μονάδες. Εμφάνισε άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 0,60 μονάδες. Στο διάστημα από τις 15:41 ως το τελευταίο δεκάλεπτο υποχωρούσε από τις 923 προς τις 922 μονάδες, κατόπιν, ο μέσος όρος με έντονη ανοδική πορεία, οδηγήθηκε στην κορυφή των 923 ένα  λεπτό πριν τις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση για τοποθετήσεις σε περισσότερα από 10 blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ από το πρώτο μέρος. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε blue chip εκτός από τα τραπεζικά όπως της ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ ΕΧΑΕ ΕΛΧΑ ΟΛΠ.

Η αγορά εμφάνισε τάση παρόμοια με αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεγαλύτερο διάστημα. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με αλλαγή στο πρόσημο ορισμένων. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση πλάγια. Πάλι σήμερα έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,78%.  Από το χαμηλό της Παρασκευής 5/11 τις 899 μονάδες, στις 17:00 σήμερα 8/11 ο ΓΔ σταμάτησε  στις 920 μονάδες. Οι αγορές της Ευρώπης  αλλάζουν πρόσημο στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών και οι περισσότερες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. εκτός των αγορών της Αγγλίας και της Ιταλίας που διατήρησαν τις απώλειές τους. Οι υπόλοιπες εμφάνισαν εξάτμιση των κερδών όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της καθοδικής εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή  τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 920,52 από 921,26 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,08% ή 0,74 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 77,625  από 80,079 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 4,860 από 7,884 εκατ. ευρώ, και η ΠΕΙΡ απασχόλησε 2,177 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 1,312  εκατ. ευρώ, ΔΕΗ 456.366 ευρώ, ΛΑΜΔΑ 280.000 ευρώ, ΑΔΜΗΕ 264.500 ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ τα 214.067 ευρώ, και η ΕΥΔΑΠ 156.000 ευρώ.

Τη διακύμανση (4,48 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:09 και ήταν οι 919,19 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:35 δηλαδή 5 λεπτά μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης  και ήταν οι 923,67 από 922,15 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 59 από 73 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 43 από 36 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,636 από 65,703 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν ελαφρά χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,08% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,14%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε τη Δευτέρα στις 605,11 με κέρδη +0,52% με ανώτερο το επίπεδο των 606,08 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 599,96 μονάδων (-0,85%) και των 606,82 (+0,28%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 600,57 (-0,75%) και τελικά τον οδήγησαν στις 600,41 με απώλειες -0,78%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 13,016 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,09%) απασχόλησε 2,598 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,30%) 2,891 εκατ., η ΠΕΙΡ (0,00%) 1,038 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,56%) 1,137 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,32% στις 2217,53 από 2224,59 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  12,07 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,25%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η συσσώρευση μείωσε το ενδιαφέρον αλλά όχι τις θετικές προσδοκίες

Στη  δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο από τις 10:31 ως τις 10:36 και από τις 14:14 ως τις 14:58 ενώ σε αρνητικό σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,36 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,06 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2229,60 μονάδες, ήρθε στις 10:35. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:09 και ήταν οι 2217,45 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2217,53 από 2224,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,549 εκατ. ευρώ την Τρίτη 9/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 361 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2228,75 μονάδες, κατώτερο τις 2208,00 και τελευταίες πράξεις στις 2208,00, με κλείσιμο στις 2219,50 από 2222,25 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3650 από 3806. Επίσης άλλαξαν χέρια 21 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2225,00 μονάδες κατώτερο τις 2212,00 τελευταίες πράξεις στις 2222,00 και κλείσιμο στις 2215,75 από 2218,25 μονάδες και ανήλθαν στις 196 από 188 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 20 από 40 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Από την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ έναντι αυτού του FTSE25 φαίνεται η διατήρηση των αισιόδοξων προσδοκιών αν και έκλεισαν αρκετές ανοικτές θέσεις στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς περίπου όσο αυξήθηκαν την Δευτέρα. Η Beta Sec. σημειώνει: “Το momentum μπορεί να αφυπνίσει και την υπόλοιπη Αγορά και να επεκταθεί το ράλι πάνω από τις 930 μονάδες. Οι όγκοι συναλλαγών είναι υποστηρικτικοί και υπάρχει αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου”.  Από το πρωινό σχόλιό της η Merit Sec ειδοποίησε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 910 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες. Το Sazka Group, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ, επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεπένδυσης με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει. Ως αποτέλεσμα της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης, το τρέχον ποσοστό συμμετοχής του Sazka Group ανέρχεται σε 46,86% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του μερίσματος και ταυτόχρονα 1.700.334 νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 601,00 από 605,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης εκτός των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5679 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 103.196 από 98.709 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4169 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,81 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.560 από 32.258.

Της ΕΥΡΩΒ με 434 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,952 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.664 από 27.775.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 473 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 27.592 από 27.392 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 3111 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 500 ΣΜΕ της ΜΙΓ, και τα 452 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 2.611 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 1473 για την ΔΕΗ, στα 500 συμβόλαια για TITC και στα 498 για τον ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ…

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο $ 1,2 τρις. για τη διενέργεια έργων υποδομής ενώ εκκρεμεί η έγκριση και του πακέτου για δράσεις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, την παιδεία και την πρόνοια. Παράλληλα, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο (+531 χιλ. θέσεις) οδηγεί χαμηλότερα την ανεργία , στο 4,6%, επιβεβαιώνοντας  ότι το ταχείας παρέμβασης μοντέλο στην οικονομία είναι και αποτελεσματικότερο σε σχέση με την είσοδο της οικονομίας σε γρηγορότερη ανάκαμψη.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street, ο Dow Jones και ο S & P ,σημειώνουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις εν μέσω χρηματιστηριακής ευφορίας. Με τη Federal να προχωρεί σε σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων χωρίς να μεταβάλει τα μηδενικά παρεμβατικά επιτόκια, επιμένοντας στην εκτίμηση ότι οι διαταρακτικοί παράγοντες που προκαλούν τον πληθωρισμό θα ξεπεραστούν στους επόμενους μήνες, αλλά τους Γερμανούς να σοκάρονται από την πρωτόγνωρη επίδοση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο (στο +4,6%!), επικρίνοντας την Κριστίν Λαγκάρντ για την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αναφέρονται θετικά για το ελληνικό αφήγημα: η Bofa προβλέπει φετινή μεγέθυνση του ΑΕΠ στο +8,6% και +3,8% για το 2022. Η J.P. Morgan αναφέρεται στην ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου και  δίνει τιμές στόχους για τις τραπεζικές συστημικές μετοχές ως και 36% ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI στις 11/11 αναμένεται να οδηγήσει σε προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ-Εθνική- Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στις ήδη 5 που συμμετέχουν στο βασικό δείκτη, προϊδεάζοντας για συναλλακτικό boom κατά τη συνεδρίαση της 30/11 οπότε και θα γίνει το rebalancing. Από την άλλη πλευρά, η συντελούμενη ένταση της υγειονομικής κρίσης οδηγεί στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων μεταθέτοντας χρονικά  τα  αισιόδοξα σενάρια για άμεση  επιστροφή στην κανονικότητα.

Με τα δεδομένα αυτά, οι εκτιμήσεις για ελκυστική τιμολόγηση των ελληνικών μετοχών σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς δείκτες (P/E, P/BV, EV/EBIDTA) και οι προσδοκώμενες υψηλότερες αυξήσεις των ανά μετοχή κερδών, δεν οδηγούν για την ώρα σε ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, το ιδιαίτερα πετυχημένο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ που φέρνει 20 τουλάχιστον νέους μεγάλους διεθνείς επενδυτές, έχει το ευεργετικό του αποτέλεσμα: με οδηγό τη μετοχή της ΔΕΗ και άλλων μετοχών του ενεργειακού κλάδου, ο Γ.Δ. ξεπέρασε το κρίσιμο όριο των 915 μονάδων διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της πολύμηνης συσσώρευσης του τρέχοντος έτους. Με τη σύντομη υπέρβαση των  930 μονάδων να πιθανολογείται ως ο επόμενος άθλος και ο στόχος  της κατάκτησης των 950 μονάδων (υψηλή επίδοση 2ετίας 2020-21) να είναι εφικτός μέχρι το φινάλε του έτους!

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια επιβραδύνθηκαν σήμερα Τετάρτη 10/11 καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις πύλες των κινεζικών εργοστασίων ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι μια καυτή μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανανεώσει την πίεση στους διαμορφωτές πολιτικής για άρση των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 1% σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 84,97 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του εμπορίου και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ανήλθαν στο ανώτατο όριο μιας εβδομάδας στα 85,35 δολάρια.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:45 δική μας ώρα σημείωνε πτώση -0,19% και ήταν στις 646,68 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε απώλειες  0,61%. Ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -0,14%.

Ο δείκτης blue-chip CSI300 της Κίνας στις 8:50 ήταν -0,53% χαμηλότερα . Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεφτε κατά -0,47%.Στη Wall Street σταμάτησε ένα μακρύ ράλι, με τον Nasdaq να σημειώνει την πρώτη του πτώση μετά από δώδεκα συνεδριάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα