Ενεργειακή κρίση: Ενισχύεται το δίχτυ προστασίας - Στις 09:30 οι ανακοινώσεις 

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 06:46
UPD:06:54
REUTERS/PHIL NOBLE

Με τις τιμές ενέργειας να καλπάζουν και έναν δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση αναγκάζεται σε ανασχεδιασμό των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Σήμερα, Τετάρτη, στις 09:30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει την περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ρεύματος και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. 

Όπως έχει γράψει η «Ν», δεν αποκλείονται και νέες παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων μελετάται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπησης, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα με ειδικό αλγόριθμο. Βασικός στόχος είναι η προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μέτρο αναφέρθηκε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα χρειαστεί μόνιμος μηχανισμός ώστε να υπάρχει αυτόματη παρέμβαση όταν θα υπάρχουν αυξήσεις στην ενέργεια. Θα είναι ήδη ενεργό το σύστημα κι αυτομάτως θα υπάρχει παρέμβαση».

Η επιδότηση του ρεύματος

Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα έχουν σπάσει το «φράγμα» των 200 ευρώ/MWh, κινούνται δηλαδή σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκονταν όταν άρχισε να εξυφαίνεται το δίχτυ προστασίας στις αρχές του φθινοπώρου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ακόμη και ο διπλασιασμός της επιδότησης που σήμερα είναι στα 18 ευρώ/μήνα. 

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκρέκας εκτός από την προαναγγελία επιδότησης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μέτρων ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου (πέραν της έκπτωσης 15% προς τους προμηθευτές - πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας).  

Επί τάπητος βρίσκονται -κατά πληροφορίες- και μέτρα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της μέσης τάσης, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. 

Ανοίγουν οι πύλες του MyΘέρμανση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

Την Πέμπτη ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία 90 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί την Παρασκευή ώστε αμέσως μετά να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή των αιτήσεων για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα