Γιατί η επιλογή του Franchise είναι σήμερα πιο «επίκαιρη» από ποτέ; Τι χρειάζεται για να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα Domino’s;

Sponsored Content
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 09:42
UPD:09:42
Marios Kourouniotis

Μάθε τα πάντα για το ποσό της επένδυσης και όλες τις προϋποθέσεις!

  • Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%, η επένδυση στο Franchise είναι μία επιλογή χαμηλού ρίσκο.
  • Κάθε αλυσίδα Franchise έχεις τις δικές της προϋποθέσεις, κοινό, χαρακτηριστικά και εμπειρία στο franchising. Η Dominos προσφέρει ένα από τα πιο ελκυστικά μοντέλα franchise στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Όπως κάθε επιχειρηματικό ξεκίνημα, έτσι και το άνοιγμα ενός franchised καταστήματος έχει ρίσκα. Παρόλα αυτά, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%, το franchise μοντέλο έχει σημαντικά χαμηλότερα ρίσκα από το να ξεκινάς μία επιχείρηση μόνος σου.

Το κλειδί πίσω από ένα επιτυχημένο μοντέλο franchising είναι η αναγνώριση τόσο από τον επιχειρηματία όσο και από την αλυσίδα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της συμφωνίας: Για εκείνον που ξεκινάει το franchise είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι ναι μεν υπάρχουν επιπλέον κόστη (entry fee, royalties) αλλά ταυτόχρονα γίνεται μέλος ενός ήδη αναγνωρίσιμου brand με ένα ήδη δοκιμασμένο και επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Από την άλλη πλευρά, το franchising δίνει τη δυνατότητα στην αλυσίδα να επεκταθεί περαιτέρω χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα έχοντας παράλληλα έσοδα όπως το Δικαίωμα Εισόδου ή Entry Free.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της επιλογής ενός franchise είναι η σωστή ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για τα προαπαιτούμενα, τον τρόπο λειτουργίας της κάθε αλυσίδας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο.

Και αυτό, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές από αλυσίδα σε αλυσίδα, ακόμα και εάν πρόκειται για αλυσίδες που πραγματεύονται το ίδιο αντικείμενο. Μία από αυτές τις διαφορές είναι και το κόστος της επένδυσης ξεκινώντας από αλυσίδες που απαιτούν μηδενική ή πολύ μικρή επένδυση έως και αλυσίδες με επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μία από τις πιο κερδοφόρες και επιτυχημένες αλυσίδες franchise στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα είναι η Domino’s, η Νο1 αλυσίδα πίτσας στον κόσμο με ένα μέσο χρόνο για την επιστροφή της επένδυσης κάτω των 3 ετών.

Ποιο είναι το κόστος για να ανοίξω ένα κατάστημα Dominos;

H συνολική επένδυση που απαιτείται το άνοιγμα ενός τυπικού καταστήματος Domino’s 100 τ.μ., είναι περίπου 165,000 ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το Δικαίωμα Εισόδου (Entry Fee) των 15,000 ευρώ για την παραχώρηση της άδεια.

Επιπλέον, η Domino’s Pizza απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο να έχει ένα ελάχιστο διαθέσιμο κεφάλαιο κίνησης που φθάνει τα 50,000 ευρώ πριν από την αίτηση. Για την ελληνική αγορά, πέρα από το Entry Fee (για συμβόλαιο 10 ετών), οι οικονομικοί όροι του συμβολαίου περιλαμβάνουν τα Royalties που είναι το 6% των πωλήσεων και το 5% το οποίο αξιοποιείται σε ενέργειες Marketing.

MARIOS KOUROUNIOTIS

Τι άλλο χρειάζομαι για να ανοίξω ένα κατάστημα Dominos;

Πέρα από τις οικονομικές προϋποθέσεις, ο επόμενος Domino’s Pizza Franchisee θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πιστοποιημένο από την Domino’s Pizza International εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 7 εβδομάδων.

Παράλληλα, ο franchisee είναι εκείνος που θα επιλέξει το ακίνητο όμως η αλυσίδα είναι εκείνη που θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση εφόσον η τοποθεσία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, η Domino’s είναι υπεύθυνη και για τον σχεδιασμό του καταστήματος. Άλλες προϋποθέσεις που μπορούν να τεθούν σε ισχύ από το συμβόλαιο είναι η αποδοχή ή όχι άλλων επενδυτών ή η σύνδεση με άλλα μέλη της οικογένειας.

Το ιδανικό προφίλ ενός franchisee της Domino’s περιγράφει ένα άτομο ηλικίας 30 – 45 ετών, με – ιδανικά εμπειρία στο χώρο του λιανεμπορίου, marketing ή HR, αγάπη για την τεχνολογία και την καινοτομία, πελατοκεντρική φιλοσοφία και τρόπο σκέψης καθώς και ικανότητα διαχείρισης μίας ομάδας περίπου 20 ατόμων.

Πού υπάρχουν ευκαιρίες για το άνοιγμα ενός καταστήματος Dominos

Σήμερα, η Domino’s γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα με 41 καταστήματα και στα οποία προστίθενται διαρκώς νέα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πόλεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές ακόμη ευκαιρίες και μέρη διαθέσιμα μέχρι να καλυφθεί η δυναμική της αγοράς.

Είσαι έτοιμος να γίνεις ο επόμενος franchisee της Dominos;

Μπορείς να εκδηλώσεις σήμερα το ενδιαφέρον σου μέσα από την online φόρμα που θα βρεις εδώ και σύντομα ένα μέλος της ομάδας της Domino’s θα είναι κοντά σου, όπως κοντά σου θα είναι και κάθε μέρα!



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα