Scope Ratings: Ο Covid19 οδηγεί σε ύφεση την ελληνική οικονομία

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 15:43
UPD:15:50
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Covid19 θα ρίξει σε ύφεση την ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο οίκος Scope Ratings. Στο βασικό του σενάριο ο οίκος υποβαθμίζει την εκτίμηση για το 2020 σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3% και ύστερα από ανάπτυξη 1,9% το 2019.

Μάλιστα επισημαίνει πως η εικόνα θα είναι χειρότερη εάν δεν λήξει το οικονομικό τέλμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες στο πρώτο εξάμηνο. Παρόλα αυτά αναγνωρίζει πως η ΕΚΤ δίνει ανάσες με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και εγγυάται την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. 

Ο οίκος παρακολουθεί στενά 5 παράγοντες: 

1) Παγώνει η οικονομική ανάκαμψη- Αβέβαιες οι προοπτικές

«Η πανδημία πατάει φρένο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ύστερα από μία 10ετη κρίση. Φρενάρει έτσι τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» σχολιάζει ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα. 

Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έρχεται να επιβαρύνει την ήδη αδύναμη ανάπτυξη της κατανάλωσης, εξηγεί. Εάν η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί το καλοκαίρι τότε το πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές και κατά συνέπεια στη συνολική οικονομία θα είναι βαρύτατο. 

2) Η ΕΚΤ προσφέρει έκτακτη στήριξη- εγγυάται την πρόσβαση στις αγορές 

Η ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE βελτιώνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων. Σε αυτό βοηθά και το ευνοϊκό προφίλ χρέους.

3) Αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

Η ελληνική κυβέρνηση εισέρχετια στην κρίση με σχετικά ισχυρή δημοσιονομική θέση, αλλά και με επενδυτικό κενό. Η Αθήνα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευελιξία για να αυξήσεις τις δημόσιες επενδύσεις

4) Η υγεία του τραπεζικού τομέα 

Ο τραπεζικός τομέας προσφέρει περιορισμένη στήριξη στην οικονομία δεδομένης της έκτασης του σοκ του Covid19.

5) Δέσμευση σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις 

Η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης καθησυχάζει σε έναν βαθμό τον οίκο. Ωστόσο θα πρέπει να καλυφθεί το κενό πολλών ετών υποεπένδυσης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα